1 op de 2 vrouwen in Brussel wordt slachtoffer van psychologisch geweld

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 19 november 2019

Beledigingen, bedreigingen of chantage: 1 op de 2 vrouwen uit Brussel wordt in haar leven slachtoffer van psychologisch geweld. Daarom zet Equal Brussels er op in tijdens haar jaarlijkse campagne. De gewestelijke dienst voor Gelijke Kansen richt haar schijnwerpers vooral op de daders.

Uit onderzoek met de Universiteit van Gent blijkt dat 1 op 2 vrouwen in Brussel tijdens haar leven slachtoffer wordt van psychologisch geweld. "Dat zet vaak de deur open naar fysiek of seksueel geweld," zegt Pieter-Jan De Buyst, gewestelijk coördinator Partner- en Familiaal Geweld bij Equal Brussels.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou lanceerde daarom op dinsdag officieel de campagne # lichtopgeweld. Doel van deze campagne is om een gedragsverandering teweeg te brengen bij daders.

"De meeste campagnes in deze context richten zich tot de slachtoffers van geweld. Wij gaan uit van de vaststelling dat als wij de geweldcyclus willen doorbreken, wij ook moeten inwerken op de bewustwording van de mannen die het geweld plegen," zegt Ben Hamou. "Het is de bedoeling om ze te confronteren met hun gedrag, maar vervat in een positieve boodschap: als je het zelf wilt, kunt je veranderen en wij kunnen je helpen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?