Michel Maus, advocaat en professor Fiscaal Recht (VUB)

| Michel Maus, advocaat en professor Fiscaal Recht (VUB).

10.000 euro boete voor makelaarskantoor van VUB-professor Michel Maus

© Belga
27/11/2023

De Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal (DRP) heeft maandag een boete van 20.000 euro, voor de helft met uitstel, opgelegd aan Tribe Association. Dat is het makelaarskantoor opgericht door hoogleraar fiscaal recht Michel Maus (VUB) en expert matchfixing Karl Dhont. Het kantoor werd bestraft voor een betaling die niet goedgekeurd was door het clearing house, het orgaan dat binnen het voetbal waakt over transparantie rond transfers, geldstromen en transacties.

Het was bij een transfer van Yassine Ben Hamed in december 2021 van Rijsel naar Antwerp dat Tribe tussenkwam. Tribe haalde tijdens de onderhandelingen VV Consulting, een bedrijf van voormalig Monaco-vicevoorzitter Vadim Vasiljev, erbij als bijstand.

Daarvoor betaalde Tribe 50.000 euro in twee betalingen. De eerste daarvan was nooit doorgestuurd naar het clearinghouse, de andere was zelfs uitdrukkelijk geweigerd.

Scoutingsverslag

Tribe argumenteerde nog dat de betaling voor een scoutingsverslag was. De Raad stelde echter dat het niet "ernstig betwist kan worden" dat de betaling in ruil was voor bijstand tijdens de onderhandelingen.

VV Consulting riskeerde ook straffen, maar is op geen enkele manier geregistreerd bij de voetbalbond, waardoor de DRP geen boetes mag opleggen. Het dubbele mandaat of de mogelijke belangenvermenging waar het bondsparket eerder over klaagde, krijgen dus geen gerechtelijk staartje. VV zat tijdens de onderhandelingen mee aan tafel voor zowel Antwerp als de speler.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni