Bernard Clerfayt (DéFI), minister van Werk in de Brusselse regering

| Bernard Clerfayt (Défi), minister van Lokale Besturen in de Brusselse regering.

10,5 miljoen subsidies voor energetische renovaties in gemeentelijke gebouwen

© Belga
16/11/2023

De Brusselse regering heeft donderdag ingestemd met een steunpakket van 10,5 miljoen euro aan zeventien Brusselse gemeenten voor de renovatie van hun gebouwen. Het gaat om de uitvoering van energiebesparende werkzaamheden zoals isoleren, het vernieuwen van daken en het vervangen van ramen. Dat meldt minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt.

"Het Brussels Gewest heeft zich ertoe verbonden, in het kader van Renolution (het renovatieplan van het Gewest voor gebouwen in Brussel, red.), om zijn uitstoot van broeikasgassen te verminderen door zijn gebouwen te renoveren. De gemeenten zijn eigenaar van tal van gebouwen en ook zij moeten deel uitmaken van deze aanpak. Vooral omdat zij niet gespaard blijven van de stijging van de energiekosten," legt de minister uit.

Om de plaatselijke besturen te ondersteunen bij de verwezenlijking van deze energetische werkzaamheden heeft het Gewest een projectoproep gelanceerd met een subsidiegraad van 100 procent, met een maximumbedrag van 400.000 euro per project.

"Voor deze projectoproep heb ik beslist de energetische renovaties van de gemeentelijke gebouwen te valoriseren. Onze scholen, rusthuizen en bibliotheken zijn vaak oude, slecht geïsoleerde gebouwen die veel energie verbruiken. Deze subsidie zal de gemeenten moeten helpen bij het verminderen van hun uitgaven voor energieverbruik en een initiatief voor het milieu ondersteunen," preciseert de Brusselse minister.

37 projecten uitgekozen

In totaal hebben zeventien gemeenten 68 projecten voorgesteld. 37 ervan werden gekozen voor een totaalbedrag van 10.440.469 euro.

Het gaat bijvoorbeeld om de totaalrenovatie van het Huis der Kunstenaars in Anderlecht, de vervanging van de ramen van de school Clair-Vivre in Evere, het isoleren en het vergroenen van de daken van het kinderdagverblijf Koningin Fabiola in Jette, de vervanging van de ramen van een sportcentrum in Sint-Gillis en de plaatsing van een nieuw verwarmingssysteem in de school Mésanges in Watermaal-Bosvoorde.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni