1.197 GAS-boetes en 388 pv's in weekend: 'Verpest het niet voor wie zijn best doet'

1.197 GAS-boetes en 388 pv's werden het voorbije weekend uitgedeeld voor het overtreden van de corona-maatregelen bij de vier grote politiezones. "De meeste mensen doen hun best. Verpest het nu niet voor hen", geven de woordvoerders te kennen.

In Brussel worden nog steeds gemeentelijke administratieve sancties uitgedeeld voor het niet naleven van de coronamaatregelen. Er werd verwacht dat door het warme weer het aantal boetes fel zou stijgen in vergelijking met de vorige weekends, maar die cijfers lijken volgens de politiezones nogal mee te vallen.

"Het is wel zo dat we telefoontjes hebben gekregen over buren die vrienden uitnodigden om te barbecueën, of gewoonweg een feestje houden", stelt Ilse Van de Keere van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. "En dankzij de vele controles op de weg hebben we gezien dat niet iedereen de wagen nam voor een essentiële verplaatsing. Maar we stellen vast dat een héél groot deel van de bevolking het serieus neemt en inspanningen doet. We roepen dan ook graag op aan iedereen om het niet te verpesten voor de rest en mee te doen, zodat deze maatregelen op een bepaald moment ook opgeheven kunnen worden", vraagt Van de Keere.

In Brussel Hoofdstad-Elsene deelde de politie afgelopen weekend 488 GAS-boetes uit en werden 191 gerechtelijke procedures opgesteld omtrent het in gevaar brengen van de volksgezondheid. In Brussel West werden 363 GAS-boetes uitgeschreven en 92 pv's opgesteld, politiezone Brussel Zuid stelde 214 GAS-boetes op 40 pv's en in politiezone Brussel-Noord was er sprake van 30 GAS-boetes en 42 opgestelde pv's.

Zonnekloppers adieu

Op bepaalde plaatsen werd streng opgetreden en werden hele parken gesloten omdat er sprake was van te veel mensen op een beperkt aantal vierkante meter. Dat was het geval in het Schaarbeekse Josaphatpark en op de Ninoofsepoortsite, waar enkele politiewagens en combi's de zonnekloppers kwamen verjagen. De meeste politiezones stellen wel enkel op te treden wanneer het nodig is, en geen rekening te houden met vooraf besloten 'hotspots'.

Overigens nog goed nieuws: door de 'zachte lockdown' worden er minder meldingen gemaakt van inbraken en andere criminele feiten. Specifieke cijfers daaromtrent waren nog niet beschikbaar. Wie een klacht wil neerleggen bij de politie, kan daarvoor tijdelijk een online klachtenformulier invullen, op de website van de lokale politiedienst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?