'Superkern' zet licht op groen voor uniforme GAS-boetes

© PhotoNews

Het kernkabinet heeft zaterdag vergaderd met de tien partijen die instemden met de volmachten om het coronavirus te bestrijden. Zij gaan na of de maatregelen die de regering neemt wel degelijk binnen het kader van de volmachten passen. Een aantal maatregelen, zoals het invoeren van GAS-boetes van 250 euro, kregen groen licht.

In de strijd tegen het coronavirus kreeg de minderheidsregering van premier Sophie Wilmès bijzondere machten, waarmee ze snel maatregelen kon nemen zonder telkens daarvoor langs het parlement te moeten.

Naast de drie regeringpartijen MR, Open VLD en CD&V stemden zeven andere partijen hier mee in: PS, N-VA, sp.a, Ecolo, Groen, cdH en DéFI. Hun voorzitters - of in het geval van N-VA de Kamerfractieleider - vergaderen elke zaterdag met de regeringstop om na te gaan of de maatregelen die de regering neemt niet buiten de lijntjes kleurt van de volmachtenwet.

Zaterdag stonden negen kb's op de agenda van een vergadering die uiteindelijk vier uur heeft geduurd. Het ging onder meer om het uitstel van betaling van belastingen en sociale bijdragen en over de mogelijkheid om betalingsuitstel te krijgen voor leningen bij de banken.

250 euro

Ook het systeem van uniforme gasboetes voor inbreuken tegen de coronamaatregelen lag op de tafel van de superkern. Die boetes zullen 250 euro bedragen en onmiddellijk geïnd kunnen worden. Het systeem zal voor het hele land hetzelfde zijn.

De negen kb's kregen uiteindelijk groen licht, wat niet wil zeggen dat alle partijen inhoudelijk helemaal akkoord gaan. De goedkeuring betekent enkel dat de maatregelen binnen het kader van de volmachtenwet blijven. De voorbije dagen was binnen de regering wat wrevel ontstaan over de manier waarop de politie de naleving van de coronamaatregelen controleerde.

Open VLD waarschuwde bij monde van Gwendolyn Rutten voor "disproportionele maatregelen" zoals het inzetten van warmtedrones of kliklijnen. Ook sp.a-voorzitter Conner Rousseau zei vrijdagavond in "De Afspraak" (Canvas) dat zijn partij geen volmachten heeft gegeven "zodat minister van Binnenlandse Zaken De Crem sheriff kan spelen".

'Geen politiestaat'

Minister De Crem (CD&V) heeft intussen zelf gereageerd. "België is en wordt geen politiestaat: ik neem formeel afstand van de zogenaamde kliklijnen en er is geen voorstel geweest om huiszoekingen in te voeren."

"Er kan voor mij evenmin sprake zijn van de invoering van een avondklok: een verpleegster die na een late shift met haar hond wil gaan wandelen na 22.00 uur om haar hoofd leeg te maken, moet dat blijven kunnen. Ik heb mij dan ook verzet tegen de invoering van een avondklok en dit voorstel werd dan ook afgevoerd", zegt hij op zijn Facebookpagina.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?