1.200 mensen betogen in Brussel uit steun aan protesten in Iran

© Belga
15/10/2022
Updated: 15/10/2022 19.03u

Zo'n 1.200 mensen stappen zaterdagnamiddag door de straten van Brussel om hun steun te betuigen aan de protesten die nu al weken plaatsvinden in Iran. In het land protesteert een groot deel van de bevolking tegen het theocratische regime, een protestgolf die ontstond na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini.

De protestbeweging in Iran begon een maand geleden, op 16 september, nadat de Iraans-Koerdische Mahsa Amini in het ziekenhuis overleed. Ze werd drie dagen eerder gearresteerd omdat ze de strenge kledingvoorschriften in de Islamitische Republiek niet had nageleefd.

Het kwam tijdens de protesten vaak tot confrontaties met de Iraanse veiligheids-troepen en tientallen mensen hebben in die confrontaties al het leven gelaten. Ook vandaag wordt er in Iran betoogd. Sindsdien organiseren ook de diaspora in Europa geregeld betogingen.

'Tegen theocratisch en dictatoriaal regime'

"We komen vandaag in Brussel op straat om de mensen in Iran te tonen dat ze niet alleen zijn, dat we aan hun zijde staan", zegt Fariba Amarkhizi, lid van één van de organiserende verenigingen. "Het is duidelijk dat het Iraanse volk dit religieuze, theocratische, dicatoriale regime beu is. Maar helaas reageert het regime nog steeds met geweld en bloedvergieten."

"Voor ons, Iraniërs buiten Iran, is dit een heel moeilijke periode", zegt een andere betoogster. "We zijn met heel ons hart bij de mensen in Iran, en de strijd voor de vrijheid die ze voeren. We danken iedereen die hier vandaag aanwezig is om ons en hen te steunen."

De betoging vertrok aan het Troonplein en heeft intussen haar eindpunt op het Schumanplein bereikt. Aan het hoofd van de manifestatie stapt prominent een grote groep vrouwen, maar de betoging heeft mensen van alle leeftijden op de been gebracht. Die roepen slogans tegen het Iraanse regime, maar ook leuzen als "Mijn lichaam, mijn keuze" en "Vrouw, leven, vrijheid."

Beeld Café Laïque Bruxelles/Twitter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni