| Een dertigtal manifestanten protesteert voor de Iraanse ambassade

Dertigtal manifestanten protesteert voor ambassade Iran: 'Internationale steun is nodig'

EDB
© BRUZZ
30/09/2022

Een dertigtal manifestanten kwam vrijdagnamiddag samen voor de ambassade van Iran ter nagedachtenis van Mahsa Amini, een Iraanse vrouw die twee weken geleden in een politiebureau in Teheran overleed. Ze klagen het Iraanse beleid aan. "Deze protesten zijn anders. We gaan richting een revolutie."

Ondanks zware repressie door het regime gaan de protesten in Iran door. Sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die door de zedenpolitie werd opgepakt en in een politiebureau overleed, worden dagelijks protesten gesignaleerd in meer dan 150 Iraanse steden.

Ook in Brussel vond vrijdagnamiddag een manifestatie plaats voor de ambassade van Iran op de Franklin Rooseveltlaan. Een dertigtal betogers, onder wie een achttal vrouwen, klaagt het Iraanse beleid aan. "Vandaag is het de vijftiende dag van landelijke protesten in Iran," zegt Mehdi Nobari, voorzitter van de Iraanse vzw Cultuur, Kunst en Mensenrechten en mede-initiatiefnemer van de manifestatie. "De dodentol neemt toe, evenals de arrestaties. Er is vandaag solidariteit nodig, want morgen zal het te laat zijn."

20220930_141133-01.jpeg

| Mehdi Nobari

Volgens Nobari willen de vrouwen dat er internationale solidariteit getoond wordt. "Alleen kunnen ze het niet. Ze willen steun. Mensen die hen willen helpen, vragen wij om hun solidariteit hier te laten zien. Maandag zijn we hier opnieuw."

Niet voldoende solidariteit

Ook de 78-jarige Razieh Parandaque staat tussen de manifestanten. "Ik ben in 1988 naar Brussel verhuisd nadat mijn 25-jarige zoon door het regime werd geëxecuteerd. Daarom ben ik hier vandaag: om het volk van Iran te steunen. We moeten achter de vrouwen van Iran blijven staan, want ze verdienen hun vrijheid."

Volgens Parandaque zijn de protesten anders dan voordien. "Vroeger duurde een manifestatie misschien een of twee dagen, nu zijn ze al meerdere weken aan de gang. Als mama vraag ik dat iedereen en dus ook de Europese Unie haar steun uitspreekt voor de manifestanten."

20220930_141956-01.jpeg

| Razieh Parandaque

Ook volgens Nobari voelen de protesten anders aan. "Ze zijn meer doelgericht en gewelddadiger dan vroeger. De mensen willen de leiders van Iran weg. We gaan richting een revolutie en mensen zullen zich deze keer verdedigen."

Voor Joraghi Robabeh (60), een Iraanse leerkracht die in 2001 als politiek vluchtelinge naar België trok, wordt er vanuit het buitenland nog niet voldoende solidariteit getoond. "Er is veel meer nodig. Vandaag steunen ook de mannen de eis voor meer vrijheid voor vrouwen. Voordien verdeelde de regering de mensen, maar nu zijn ze verenigd. We willen dat ook in het buitenland die steun meer geuit wordt."

Haar knippen

Overal ter wereld vonden de voorbije dagen manifestaties plaats uit solidariteit met betogers in Iran. Ook in Brussel uitten mensen hun ongenoegen. Vorige vrijdag toonden de manifestanten zich solidair met alle mensen die in Iran strijden en betogen voor hun vrijheden en ook vorige zaterdag betoogden tweehonderd mensen tegen het hardhandig optreden van de Iraanse overheid.

Zaterdag vindt een nieuwe protestactie plaats aan metrostation Troon om 13 uur. Onder andere voor de vrouwen van Iran – maar ook voor de slachtoffers van seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo – zullen deelnemers hun haar knippen uit solidariteit. Maandag volgt nieuw protest aan de ambassade van Iran.

20220930_141754-01.jpeg

| Joraghi Robabeh

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni