15 miljoen mondmaskers onderweg naar ons land

© PhotoNews
Updated: 18-03-2020 - 15:50

Voor de dreigende tekorten aan mondmaskers lijkt een voorlopige oplossing in zicht. Volgens het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zijn 15 miljoen maskers op weg naar ons land. Die zouden donderdag of vrijdag arriveren, schrijft De Tijd woensdag.

Een eerste levering gaat om 5 miljoen chirurgische mondmaskers. Dat zijn de maskers die zorgverstrekkers dragen die zelf niet in contact komen met coronapatiënten. Bij een tweede levering gaat het om 9 miljoen chirurgische mondmaskers en een miljoen FFP2-maskers.

Zekerheid voor enkele weken

Die laatste bieden een betere bescherming en worden gebruikt voor zorg­personeel dat in contact komt met coronapatiënten. De leveringen komen boven op de schenking van Jack Ma, de oprichter van de Chinese internetgigant Alibaba. Hij heeft ons land 500.000 chirurgische mondmaskers geschonken.

Van die levering bereikten al 300.000 exemplaren ons land. De overige 200.000 zouden vandaag geleverd worden. Later volgen ook nog 30.000 testkits. De maskers worden verdeeld onder de zorgverstrekkers door de FOD Volksgezondheid, Defensie, de Civiele Bescherming, de provincies en de gemeenten. Met de levering moeten de ziekenhuizen tot enkele weken verder kunnen.

Ad hoc-oplossingen

Daarnaast is het Nationaal Crisiscentrum in contact met tal van andere leveranciers. Die procedure zit in een stroomversnelling, net als de gezamenlijke Europese aankoopprocedure waar ons land op heeft ingetekend.

Tot de ziekenhuizen en huisartsen over een voldoende voorraad beschikken, wordt er gewerkt met een taskforce die ad hoc-oplossingen uitdenkt om algemene schaarste te voorkomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?