17e editie fietstocht ViaVelo Palestina van start aan Jubelpark

20/05/2023

Omstreeks 10.30 uur zaterdag is de 17e editie van ViaVelo Palestina van start gegaan aan het Jubelpark in Brussel, een jaarlijkse fietstocht ter ondersteuning van de Palestijnse zaak. De editie staat volledig in het teken van 75 jaar Nakba, waarbij de Palestijnse 'catastrofe' van 1948 wordt herdacht. Op 14 mei in datzelfde jaar werden 750.000 tot 800.000 Palestijnen uit hun huizen verdreven en werd de staat Israël opgericht.

Met de fietstocht wil ViaVelo de Palestijnse zaak kracht bijzetten en de Nakba herdenken. "We vertrekken aan het Jubelpark, trekken naar de Beurs en de Dansaertwijk. Vervolgens fietsen we richting Molenbeek en nemen we pauze aan het slachthuis van Anderlecht, daarna trekken we nog richting Vossenplein, het Voorplein van Sint-Gillis, Flagey en het Jourdanplein. Eindigen doen we opnieuw aan het Jubelpark in Brussel", aldus een deelnemer aan de actie.

Aan elke 'halte' zullen de fietsers een tijdje stoppen om flyers uit te delen en de Palestijnse zaak in de kijker te zetten. Bij de start waren er een vijftigtal deelnemers, maar dat aantal kan nog oplopen tijdens de tocht.

Flyers

"Met deze fietstocht willen we aandacht vragen voor de Palestijnse zaak en 75 jaar Nakba. Toen werden minstens 750.000 Palestijnen verjaagd, de staat Israël is begonnen met een ramp voor de mensen die er al jaren woonden", aldus Lieve Franssen, woordvoerster van ViaVelo Palestina. "We delen flyers uit aan de mensen om hen eraan te herinneren dat de Palestijnen niet vergeten mogen worden. Zeker niet met de huidige extreemrechtse regering in Israël", zegt Franssen. "De onderdrukking van de Palestijnen is nu nog veel groter dan ze al was."

Eerder deze maand liepen de spanningen tussen Israël en Palestina hoog op na de dood van Khader Adnan, een bekende Palestijnse activist die na een hongerstaking van drie maanden het leven liet. Na een bemiddelingspoging van buurland Egypte werd een staakt-het-vuren overeengekomen op 13 mei. Maandagochtend werd een Palestijn door het Israëlische leger doodgeschoten op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni