© ADD | Het aanmeldcentrum voor Oekraïners, Paleis 8

2.000 Oekraïners naar Paleis 8, centrum sluit vroeger

Arnaud De Decker
© BRUZZ
19/03/2022

Zaterdagochtend trokken circa 2.000 Oekraïeners naar Paleis 8, het aanmeldcentrum van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Door de grote toeloop gingen de poorten al om 10.30 uur dicht.

Sinds maandag geldt Paleis 8 van Brussels Expo op de Heizelvlakte als aanmeldpunt voor Oekraïners die hun thuisland zijn ontvlucht. Het registratiecentrum kan dagelijks een kleine tweeduizend aanvragen verteren. Dat bleek zaterdagochtend onvoldoende: ongeveer 250 mensen bleven in de kou wanneer de deuren omstreeks 10u30 onherroepelijk sloten. "Die mensen wachten hier nu gewoon af. Veel meer dan morgen opnieuw te proberen kunnen ze niet doen," aldus Erik Van Wolvaer, vrijwilliger bij 'Solidarity with Ukraine'.

Oekraïne
© ADD | Vrijwilligers delen koffie en thee uit aan Oekraïners, op de stoep aan de ingang van Paleis 8

Dat de deuren vandaag zo vroeg al op slot moesten gebeurt volgens Freddy Roosemont, de directeur van de bevoegde Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), op vraag van de Stad Brussel. "De strategie die nu al een paar dagen gehanteerd wordt bestaat eruit om in een paar uur tijd zo veel mogelijk mensen binnen te laten, om nadien de deuren heel snel te sluiten. Dan is het onmiddellijk duidelijk dat de capaciteit bereikt is en zijn families minder geneigd uren in de kou te blijven staan."

Dagen in de kou

Of dat efficiënt is, is nog maar de vraag. Roman, een 52-jarige man uit Odessa, een havenstad in het zuidwesten van Oekraïne, wacht hier al drie dagen samen met zijn vrouw en drie kinderen. Niet omdat de aanmeldprocedure stroef verliep, integendeel, die procedure is afgerond, maar omdat het onmogelijk blijkt vervoer te regelen naar de plek die hen werd toegewezen, een huis in Maldegem. "Er is een huis waar we naartoe kunnen in Vlaanderen, samen met een andere familie. In totaal zijn we met twaalf, we hebben daarom ook erg veel bagage mee. Hoe moeten wij daar geraken?", vraagt hij.

Hij ritst zijn jas open en toont een goudkleurig thermisch dekentje dat hem enigszins warm houdt. "We zijn doodmoe. Mijn zoontje heeft in dagen geen echte maaltijd gehad, maar we zitten hier vast en niemand die ons kan helpen."

'Er is een huis waar we naartoe kunnen, in Maldegem, maar we hebben erg veel bagage mee. Hoe moeten wij daar geraken?'

Roman (52) uit Oekraïne

Het is intussen kort na de middag. In de schaduw van het Atomium, op de stoep aan de ingang van Paleis 8 staan tafels met daarop hopen kleren, schoenen en dekens uitgestald. Een tiental vrijwilligers deelt warme drankjes uit, voornamelijk koffie en thee. "Vooral voor deze families is het echt moeilijk, ze hebben medische hulp nodig, maar hier is niemand om ze dat te bieden," vertelt ook de Poolse vrijwilligster Julia Turlejska (44), wijzend naar een groep mensen voor de gesloten deuren van het aanmeldcentrum. "Die wachten hier al uren doelloos in de kou."

Volgens Freddy Roosement van DVZ draait het centrum echter op volle toeren, "met de middelen die we nu ter handen hebben," zegt hij. "Meer is momenteel niet mogelijk, dat zouden onze onze vrijwilligers aan de 42 beschikbare loketten niet aankunnen. Vanaf volgende week breiden we de capaciteit nog maar eens uit. Dan komen er 24 loketten bij en zullen we tot 3.200 mensen per dag kunnen verwelkomen."

Oekraïne
© ADD | Roman uit Odessa wacht al drie dagen voor de poorten van Paleis 8, samen met zijn familie.

Hybride aanpak

Om dergelijke taferelen in de toekomst tegen te gaan wil de Dienst Vreemdelingenzaken vanaf volgende week met een online registratiesysteem werken. Freddy Roosement: "Dan hoeven families niet meer in de kou uren aan een stuk aan te schuiven. Wie connecties in België heeft, kan dan van daaruit een afspraak maken online en een tijdslot reserveren. In combinatie met de extra loketten en de groeiende ervaring van onze personeel hopen we vanaf volgende week echt wel iedereen te kunnen helpen."

Wie vanuit Oekraïne in Brussel aankomt en nergens terecht kan, zal wel nog kunnen aanschuiven voor de deuren van Paleis 8. "Maar voor die mensen zal het dan uiteraard veel vlotter verlopen, omdat het gros van de anderen online een afspraak gemaakt zal hebben."

Oekraïne
© ADD | Koffers van gezinnen uit Oekraïne, aan de poorten van Paleis 8 in Brussel.
Oekraïne
© ADD | Families uit Oekraïne op zoek naar warme kleren op de stoep voor Paleis 8 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie