De 'leefstraat' van de Marollen, een resultaat van een eerder participatieproject.

200.000 euro voor stadsontwikkeling door inwoners Brussel-Stad

JP
© BRUZZ
05/01/2018

Een nieuw park, een oplossing voor de geluidsoverlast in de straat, of een nieuw fietspad? Wat zou je doet met 200.000 euro? Dat is de vraag die schepen van Burgerparticipatie David Weytsman (MR) stelt aan de inwoners van Brussel-Stad, die het budget naar eigen inzicht mogen verdelen.

Via een nieuw participatiebudget stelt Brussels schepen David Weytsman (MR) 200.000 euro ter beschikking. Met dat geld kunnen inwoners uit alle wijken in Brussel-Stad projecten ontwikkelen om hun leefomgeving te verbeteren.

In Parijs, waar Weytsman de mosterd haalde, wordt jaarlijks 1 procent van de stadsbegroting gereserveerd voor burgerparticipatie. Zo besloten burgers al om extra bomen te planten, deelfietsen in hun straat te plaatsen of een nieuw systeem voor afvalrecyclage te installeren.

Een eerste testeditie vond vorig jaar al plaats onder leiding van toenmalig schepen Ans Persoons (SP.A). Nu volgt een tweede editie voor het hele grondgebied van Brussel-Stad, waarbij bewoners 200.000 euro mogen uitgeven. “Het verschil met eerdere participatiebudgetten is dat de bewoners echt zelf een project voorstellen,” legt de schepen uit. “De schepenen zullen hen dan, elk vanuit zijn of haar eigen expertise, zo goed mogelijk begeleiden,” zegt Weytsman.

Het project bestaat uit verschillende fases. In een eerste fase komen bewoners samen om te brainstormen tijdens ateliers in de verschillende wijken, van de Europese wijk tot Laken, Haren en het centrum van Brussel. In een tweede fase worden die ideeën geconcretiseerd en worden ook verenigingen specialisten uitgenodigd. Daarna volgt een stemronde, waar elke inwoner van Brussel-Stad zijn oordeel mag vellen.

Tot slot voert het gemeentebestuur het winnende voorstel uit, en houdt het de burgers op de hoogte van de vorderingen via het digitaal platform Bpart. Op die plek kunnen burgers ook ideeën met elkaar uitwisselen of informatie opzoeken over de data wanneer de brainstormsessies plaatsvinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, participatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni