Inwoners Haren en Europese Wijk aan de slag met miljoen euro burgerbudget

budget_participatif_cuisine_de_quartier.png
© rv
| Een impressie van de buurtkeuken in Haren.
© rv
| Een impressie van de buurtkeuken in Haren.

De Stad Brussel heeft bijna een miljoen euro aan participatief budget vrijgemaakt voor de realisatie van 18 projecten in Haren en de Europese wijk. Een greep uit de voorstellen die het gehaald hebben: er komt een buurtkeuken in Haren, een speeltuin speciaal voor de allerkleinsten, een therapeutische tuin en een parcours van boekenruilkastjes.

"We zijn in 2019 begonnen met Neder-Over-Heembeek. Vervolgens hebben wij dit jaar gekozen voor Haren en de Europese Wijk, omdat we voorrang geven aan buurten die nog geen wijkcontract (voor stadsvernieuwing, red.) hebben gekregen,” zegt Arnaud Pinxteren (Ecolo - Groen), verantwoordelijk voor Burgerparticipatie. Volgend jaar komt Laken aan de beurt.

Burgerparticipatie is een van de speerpunten van de huidige groen-rode meerderheid van de Stad Brussel. Het burgerbudget voor Neder-Over-Heembeek was een proefproject. Voor schepen Pinxteren is het duidelijk: projecten waarbij wordt samengewerkt met "lokale experts," zoals hij de burgers noemt, leveren betere resultaten op.

Er werden voor de Europese Wijk en Haren samen 71 voorstellen ingediend. De projecten worden voorgesteld door de burgers van de betrokken wijken, en burgers stemmen ook voor de selectie die naar het schepencollege gaat. Zij maken de finale beslissing over de budgetten van 359.500 voor Haren en 595.000 voor de Europese wijk.

Een greep uit de negen voorstellen die het gehaald hebben in Haren: zeven projecten worden door de Stad Brussel uitgevoerd, twee door burgers. Er komt een buurtkeuken, een speeltuin speciaal voor de allerkleinsten, een therapeutische tuin en een parcours van boekenruilkastjes.

In de Europese Wijk worden eveneens negen projecten uitgevoerd. Zes daarvan worden door de Stad Brussel uitgevoerd, drie door burgers. Het gaat om ecologische openbare toiletten in de buurt van de Maria Louizasquare. Ook gaat er geld naar de renovatie van de basketbal- en voetbalvelden op de Margaretasquare en naar de opwaardering van het paviljoen Omer Vanaudenhove in het Jubelpark.

In de loop van 2022 wordt gestart met de uitvoering van de projecten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?