22.266 sluikstortingen in Stad Brussel in 2020

© Saskia Vanderstichele

In 2020 registreerde Stad Brussel 22.266 incidenten van sluikstorten, dat cijfer haalt La Capitale bij schepen van Openbare Netheid Zoubida Jellab (Ecolo). Ook het aantal boetes opgelegd via camerabeelden blijft stijgen. In 2020 werden er 1.337 boetes uitgeschreven en in de eerste helft van 2021 waren dat er al 1.783.

De cijfers zijn afkomstig uit de rapporten van de politiezone en de applicatie Fix my Street. Het aantal incidenten behaalde in maart 2020 een piek, met zo’n 2.092 sluikstortingen. Voor het het hele jaar zien we een gemiddelde van 6 illegale stortingen per dag.

20 verplaatsbare camera’s

“De Stad heeft 20 verplaatsbare camera’s om sluikstorters op te sporen”, zegt Jellab. Die camera’s worden, afhankelijk van de situatie, verplaatst of teruggeplaatst indien nodig. De camera’s worden ook gebruikt om vuilniszakken op te sporen die buiten de toegestane uren op straat worden gezet en vuilniszakken die niet aan de regels voldoen.

Hoewel er wel een daling in sluikstorting te zien is op de plaatsen waar zo’n camera staat opgesteld, gaat het niet helemaal zoals gewenst. “Wanneer de camera's worden verwijderd, is de situatie meestal beter, maar daarna verslechtert zij weer”, aldus Jellab.

Pendelaars en buurtbewoners

Opvallend is dat het niet alleen pendelaars zijn die illegaal afval achterlaten in het centrum. In verschillende wijken zijn het de buurtbewoners zelf die vervuilen.

Voor Jellab staat preventie centraal. "Het beste afval is het afval dat we niet produceren. Daarom is mijn werk in de eerste plaats gericht op het dienen van de burgers en het bewustmaken van netheid, nulafval en het gebruik van plastic.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?