2,25 miljoen euro voor Housing First in Brussel

dakloze.jpg

Federaal ministers Caroline Gennez (Vooruit) en Karine Lalieux (PS) hebben 2,25 miljoen euro vrijgemaakt voor Housing First in Brussel. Die middelen zullen vooral gaan naar de aankoop en renovatie van gebouwen, specifiek voor de doelgroep van 18 tot 30-jarigen die dak- of thuisloos is.

Het bedrag zal in Brussel verdeeld worden over 6 projecten: 500.000 euro elk voor Brussel, Anderlecht en Schaarbeek en 250.000 euro elk voor Elsene, Molenbeek en Sint-Gillis.

In totaal werd tien miljoen euro vrijgemaakt voor Housing First in heel België, waarvan 2,25 miljoen voor Brussel.

Brussel telt intussen 5.313 dak- of thuislozen, waarvan 719 effectief in de openbare ruimte leven, zegt Els Rochette, parlementslid van one.brussels-Vooruit in een persbericht.

Het gaat hierbij om cijfers uit de daklozentelling van 2020. Vermoedelijk liggen de cijfers van de laatste daklozentelling van november 2022 nog hoger.

Begeleiding

250 daklozen of thuislozen worden intussen door Housing First in Brussel begeleid. Met het project Housing First worden kwetsbare thuisloze mensen aan een woning geholpen. Ze worden daarbij ook sociaaleconomisch begeleid. Zo krijgen ze bijvoorbeeld psychologische bijstand, hulp bij het in orde brengen van de administratie en begeleiding in de zoektocht naar werk.

De investeringen waren volgens parlementslid Rochette hoognodig. "Momenteel gaan de weinige middelen die de Housing First-operatoren krijgen van het Brussels Gewest vooral naar personeelskosten," zegt Rochette.

"De grootste moeilijkheid is om de gebouwen te vinden waar de thuisloze personen kunnen worden gehuisvest. Er zijn duidelijk extra middelen nodig, want alle aangeboden plekken zijn bezet. Vele thuislozen op straat worden nog altijd aan hun lot overgelaten.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?