2.833 opvangplaatsen voor daklozen deze winter

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 15 november 2022
Updated: 15-11-2022 - 18:34

Het aantal opvangplaatsen voor daklozen is ook dit jaar weer licht gestegen: van 2.794 naar 2.833. Die capaciteit wordt niet meer afgebouwd in de zomer, van een echt winterplan is dus geen sprake meer. "Met een jaarplan is het soepeler werken", klinkt het bij coördinator Bruss'Help. Bovenop de 2.833 opvangplekken komen nog eens 880 slaapplaatsen voor dakloze migranten.

Samusocial biedt 919 plaatsen aan, naast het Rode Kruis (100 plaatsen), de vzw Pierre d'Angle (48) en de vzw Ariane (35). Nog eens 60 plaatsen zitten verspreid over drie hotels.

Voor 700 mensen is een plek voorzien in één van de 9 kraakpanden die het Gewest beheert, en waar het sociale omkadering biedt. 26 onthaalhuizen bieden ook nog eens 978 plekken aan. Daar kan je nu ook 's nachts terecht, voor corona was dat enkel overdag. Samen zijn er dit jaar dus 2.833 nachtopvangplekken voor daklozen. Daarnaast zijn er nog eens 12 centra waar daklozen overdag terecht kunnen.

Dakloze migranten

Voor dakloze migranten zijn 880 plaatsen voorzien. Bxl Refugees biedt in totaal 620 plekken aan, waarvan 350 in Porte D'Ulysse, dat voorgaande jaren bekend werd als opvangcentrum voor transmigranten. Daarnaast is er nog de site Vanbelle in Anderlecht ,goed voor 150 plaatsen voor hetzelfde doelpubliek. En de 80 plaatsen in het Sister House, exclusief voor vrouwen. Voor minderjarige asielzoekers werd al eind oktober een noodcentrum in Elsene geopend, toen bleek dat minderjarigen in kartonnen tenten moesten slapen.

In totaal gaat het om 620 plaatsen bij Bxl Refugees, maar woordvoerder Mehdi Kassou waarschuwt voor al te hoge verwachtingen. "Alle plaatsten zijn al bezet, de centra zijn compleet verzadigd. Daarom creëren we tussen vandaag en eind dit jaar nog eens 45 plaatsen extra, op onze site in Anderlecht. En vanaf januari komen er nog eens 100 plaatsen bij in Brussel-Stad. Het gebouw is er al, maar wordt nog ingericht", aldus Kassou.

Samusocial biedt ook nog eens 250 plaatsen aan aan migranten. Ook voorziet HelpUkraine 500 plaatsen voor noodlijdende Oekraïners. Bruss'Help helpt met de dispatching en ondersteuning.

Turnzalen

Gesteld dat het heel erg koud wordt, dan kan het Gewest via een 'reserve voor civiele bescherming' nog extra plekken voorzien, bijvoorbeeld in turnzalen. Coördinator Bruss'Help, het Gewestelijke Safe.Brussels en de Brusselse gemeenten zijn in gesprek daarover. Het akkoord zou volgend semester afgeklopt moeten worden.

Vier 'maurades' gaan langs bij de daklozen die toch nog de nacht op straat doorbrengen, om hen te overtuigen toch een slaapplaats binnen te zoeken. Toch zullen zij niet iedereen onderdak kunnen bieden want Brussel telt naar schatting 5.300 daklozen, en dat aantal is nog stijgende. Het aanbod voldoet dus ook dit jaar niet aan de vraag.

Jaarplan

Waar Bruss'Help wel een verschil probeert te maken, is het permanent aanbieden van opvang, om zo niet elke herfst te moeten opschalen, en ad hoc in de lente nog centra te moeten openhouden als dat nodig blijkt.

"Zo moeten we niet telkens het noodplan uitrollen", zegt woordvoerder van Bruss'Help Eva Salman. "Het hele jaar openblijven, moet voor een soepelere werking zorgen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?