300 extra plaatsen Samusocial nog niet open door kapotte verwarming

© PhotoNews
| Samusocial winteropvang daklozen straatbewoners sociale opvang
Updated: 24-01-2019 - 10:30

Samusocial wil al een dikke maand graag zo’n 300 extra opvangplaatsen openen aan de Kolonel Bourgstraat in Evere. Maar die opening loopt nu verder vertraging op omdat de verwarming kapot is. Dat komt wel heel ongelegen, nu de eerste winterprik een feit is. Voorlopig heeft ze wel nog niemand moeten weigeren, zegt de daklozenorganisatie.

De kapotte verwarmingsketel mist een klep en deze moet nu vervangen worden. Tot dan blijft het opvangcentrum dicht.

“Het is duidelijk dat we in deze omstandigheden liever vroeger waren opengegaan, maar het is wel zeker de bedoeling dat dat tegen het einde van de week het geval is,” laat woordvoerder van Samusocial Christophe Thielens aan La Dernière Heure weten.

Het belangrijkste voor de organisatie is dat er niemand op straat belandt tijdens deze barre tijden. Volgens Thielens is dit momenteel nog niet het geval. “Sinds vorige vrijdag hebben we niemand meer moeten weigeren. Indien het nodig zou zijn doen we zogenaamde koffierecepties, dan laten we mensen binnen zelfs al is er geen bed beschikbaar.”

'Vraag zal toenemen'

Maar dat het centrum in Evere zo snel mogelijk open moet, dat staat vast. “Met deze eerste winterprik zal de vraag de komende dagen toenemen, het wordt tijd dat het centrum opengaat.” sluit Thielens af.

Samusocial voorziet momenteel zo’n 900 bedden in verschillende gebouwen in Brussel. Verder biedt het Rode Kruis ook zo’n 250 à 300 bedden. Samen met het centrum aan de Kolonel Bourgstraat in Evere zouden er dan zo’n 1.500 bedden zijn om daklozen deze winter op te vangen.

Gezinnen

Gezinnen met kinderen krijgen voorrang in het nieuwe centrum. Dat laat woordvoerster Marie-Anne Robberechts weten aan BRUZZ. Het opvangplan wordt wel voortdurend geëvalueerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?