300-tal betogers klaagt wetsvoorstel rond abortus aan

© belga-nl
12/10/2020

Naar schatting 300 mensen hebben zondagnamiddag voor het Centraal Station betoogd tegen wat zij "de politieke koehandel van de regering-Vivaldi" over het recht op abortus noemen.

Het bewuste voorstel breidt de termijn voor abortus uit van twaalf naar achttien weken en kort de bedenktermijn in tot 48 uur. In het federaal regeerakkoord staat over abortus dat er eerst een studie en evaluatie moet gemaakt worden, waarna er naar een consensus moet worden gezocht. Tot dan zou er niet over het wetsvoorstel gestemd worden.

De voorwaarden voor vrijwillige zwangerschapsonderbreking zouden versoepeld worden, maar daarrond is een politieke koehandel voor de vorming van een regering die geen rekening houdt met vrouwen of hun levenskwaliteit", aldus een vertegenwoordigster van Féminisme Yeah, een van de organisaties die de betoging organiseerde.

"Wij weigeren politieke onderhandelingen op de kap van van wie ongewenst zwanger is en van hulpverleners", klinkt het nog. "Vrijwillige zwangerschapsafbreking is een recht dat toegankelijk moet zijn voor alle mensen die er nood aan hebben, zonder onderscheid of discriminatie van welke aard dan ook."

Behalve Féminisme Yeah namen ook de collectieven Feminist & Queer Circle Extinction Rebellion Belgium, Furia, SAP/Gauche Anticapitaliste, Les Nouvelles Antigones en Sororidad Sin Fronteras deel aan de actie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , abortus , protest voor recht op abortus , Furia , extinction rebellion , féminisme Yeah , Sororidad Sin Fronteras , Les Nouvelles Antigones

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni