33 miljoen voor voetgangerszone

© SumProject
© SumProject

Beliris, het Gewest en de Stad Brussel gaan de komende jaren samen 33 miljoen pompen in de nieuwe voetgangerszone tussen De Brouckère en Fontainas. Eind deze maand wordt de vergunningsaanvraag voor de heraanleg ingediend.

Het grootste deel van het budget moet komen van Beliris, het federaal fonds voor de verfraaiing van de hoofdstad. Er is sprake van 20 miljoen euro. Dat geld moet dienen voor de heraanleg van de Anspachlaan en de pleinen De Brouckère, Beurs en Fontainas. Op sommige plaatsen worden ook stukjes zijstraat meegenomen in de heraanleg. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de Ortsstraat, waar een waterpartij komt.

Volgens Le Soir is er een akkoord over de financiering, maar volgens Beliris staat het licht nog niet definitief op groen. "Het is nog wachten op een politiek akkoord", zegt woordvoerster Elien Deswaef aan onze redactie. "Dat zou tegen september of oktober een feit moeten zijn."

Naast de 20 miljoen van het federale niveau, moet 7 miljoen euro komen van gewestadministratie Brussel Mobiliteit. Met dat geld zullen de (pre)metrostations De Brouckère, Beurs en Anneessens worden aangepakt. De broodnodige opknapbeurt van die laatste twee stations wordt al jaren aangekondigd, maar moest wachten op duidelijkheid over de bovengrondse heraanleg.

Tot slot is er ook een bijdrage van de Stad Brussel, goed voor 6 miljoen euro. Daarmee zal onder meer het geplande kunstwerk aan De Brouckère gefinancierd worden. Burgemeester Yvan Mayeur (PS) hengelde in dat verband eerder al naar de diensten van kunstenaar Anish Kapoor, maar voorlopig is niets bevestigd (lees verder tussen de beelden).

De heraanleg van de pleinen en promenade gebeurt grotendeels in blauwe steen. Waar de ondergrond het toelaat komen er bomen en pocket parks. De Anspachlaan wordt opgedeeld in drie zones. "De middenste strook wordt voorbehouden voor fietsers en wandelaars die snel door de zone trekken", aldus nog Deswaef. "Langs de gevels komen twee stroken voor tragere wandelaars."

© SUM

Beliris legt momenteel de laatste hand aan de vergunningsaanvraag. Begin volgend jaar zou het dossier rond moeten zijn. Voor de eigenlijke werkzaamheden beginnen, gaan de nutsbedrijven al aan de slag. In 2018 zou alles rond moeten zijn, op tijd voor de geplande opening van het Bierpaleis in het Beursgebouw.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?