© Promote Ukraine via Twitter | Enkele honderden manifestanten betoogden zondag op het Albertinaplein tegen de oorlog in Oekraïne.

350 mensen op Albertinaplein tegen de oorlog in Oekraïne

MW
© BRUZZ
13/03/2022

Vandaag, zondag, hebben 350 mensen verzameld op het Albertinaplein voor een vreedzame betoging tegen de oorlog in Oekraïne. “Rusland moet zijn wrede en niet-uitgelokte oorlog tegen Oekraïne stoppen!” eist organisator Promote Ukraine, een non-profit media- en burgerplatform in Brussel.

“De menselijke kosten van deze aanval zijn afschuwelijk. Kinder- en kraamklinieken, huizen, scholen en kleuterscholen worden meedogenloos gebombardeerd. Alleen al volgens officiële VN-cijfers zijn tijdens deze oorlog meer dan 1.400 Oekraïense burgers gewond en gedood. Ongeveer 1.700.000 Oekraïners zijn hun thuisland ontvlucht, en nog veel meer zijn ontheemd in het land.”

“Protect our sky,” scandeerden de betogers, waarna ze het Oekraïense volkslied inzetten en strijdvaardig riepen: “Glorie aan Oekraïne, glorie aan onze helden en glorie aan het Oekraïense leger.”

'Ons luchtruim sluiten is te veel gevraagd'

In een toespraak bekritiseerden organisatoren de reactie van de Europese Unie op de Russische inval. Die is volgens hen te mak. “Ons luchtruim sluiten, is te veel gevraagd. Russisch gas bannen wil de EU niet, omdat het een te grote schok zou zijn voor de Europese economie. Telkens weer zegt de EU dat bepaalde sancties niet mogelijk zijn.”

“Jarenlang moest er onderhandeld en gesproken worden met Poetin, maar hier zijn we vandaag: in de grootste oorlog sinds de Tweede Wereldoorlog.”

Voor Promote Ukraine is het duidelijk: “Als Rusland stopt met vechten, zal er geen oorlog zijn. Als Oekraïne stopt met vechten, zal er geen vrij Oekraïne zijn.”

Er namen zo’n 350 mensen deel aan de betoging op het Albertinaplein. Dat laat Ilse Van de keere van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene weten aan BRUZZ.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie