3.600 Brusselaars hebben een wapenvergunning

© PhotoNews

Op dit moment bezitten 3.600 Brusselaars een vergunning voor het houden van een wapen. Dat schrijft de krant La Capitale. In 2017 werden 674 vergunningen uitgereikt, in 2018 waren dat er 669. Het aantal controles gaat in stijgende lijn.

Om in België een vuurwapen te mogen bezitten, moet een vergunning aangevraagd worden. Waar dat in Vlaanderen bij de provinciegouverneur moet aangevraagd worden, gebeurt dat in Brussel bij de Hoge Ambtenaar, die sinds de zesde staatshervorming de gouverneur vervangt.

“Er bestaan drie types wapens,” zegt Enguerrand Duseuwoir van de wapendienst in Brussel aan La Capitale. “Wapens die vrij verkocht kunnen worden, wapens die verboden zijn zoals automatische wapens, en vergunningsplichtige wapens.” Voor dat laatste type bezitten op dit moment zo’n 3.600 Brusselaars een vergunning.

“Het merendeel van de aanvragen die wij binnenkrijgen, heeft betrekking op wapens voor het sportief en recreatief schieten”, klinkt het. “Dan vragen wij de politie om een onderzoek te doen en wordt nagegaan of de aanvrager niet eerder veroordeeld werd geweest. Maar uiteindelijk is het de Hoge Ambtenaar die de knoop doorhakt.”

In 2017 werden zo’n 674 vergunningen uitgereikt, en ongeveer 885 controles uitgevoerd. In 2018 werden 669 vergunningen uitgereikt, en maar liefst 2058 controles uitgevoerd. Een vergunning kost 107 euro en blijft vijf jaar geldig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook
="Brusselse
="Brusselaars
="Vier
="‘Mannen

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?