3.600 toezeggingen voor picknick zondag

© brusselnieuws.be
04/06/2015

Via sociale media geven al meer dan 3.600 mensen aan dat ze zondag de nieuwe picknick op het Beursplein zullen bijwonen. De nieuwe actie protesteert tegen het mobiliteitsplan van de Stad Brussel, met bestemmingslus. Er komt ook een petitie tegen het plan van de Stad.

De picknickers protesteren vanaf 12 uur onder de slogan ‘Ja maar Neen’. Dat geeft aan dat ze voor de geplande voetgangerszone in het centrum zijn, maar tegen wat ze de ‘miniring’ noemen zijn en tegen de voorziene nieuwe parkings in het centrum.

De groep noemt de voetgangerszone ‘een vergiftigd geschenk’. “Er komen vier extra centrumparkings die voor nog meer auto’s gaan zorgen. Het verkeer, inclusief busverkeer, zal terecht komen in een miniring langs reeds overvolle woonwijken”, klinkt het.

Op de picknick zal ook een petitie rondgaan die aan het stadsbestuur vraagt om de bestaande plannen te herzien. Die is het initiatief van het nieuw opgerichte Platform Pentagone, dat verschillende verenigingen, handelaars en bewoners bij elkaar brengt. In de petitie wordt aan de Stad gevraagd dat het mobiliteitsplan wordt herzien en dat de Stad inzet op levenskwaliteit. Voor het Platform betekent dat minder lawaai, luchtvervuiling en verkeer en meer openbaar vervoer. De groep pleit voor een duurzame mobiliteit en een woningmarkt die toegankelijk is voor alle inkomens.

Burgemeester Yvan Mayeur (PS) laat in een reactie weten dat hij geen graten ziet in de picknick en zelf zal proberen langs te komen om de plannen van de Stad uit te leggen aan de actievoerders.

De nieuwe picknick gaat zondag van start om 12 uur. Er wordt mooi weer voorspeld.

De laatste picknicks slaagden er nooit in om zoveel deelnemers te trekken als de eerste editie in 2012. Toen vulden meer dan 2.000 deelnemers het Beursplein en gingen de beelden de wereld rond.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni