40 procent minder dieren in asielcentra: katten verplicht gesteriliseerd

Veeweyde Dierenasiel
© Veeweyde via Facebook
© Veeweyde via Facebook

De Brusselse asielen zullen alle katten die ze opvangen verplicht moeten steriliseren. Dat meldt minister voor Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi). Zo wil hij de kattenpopulatie beter onder controle houden. Al worden er sowieso al een pak minder katten in asielen opgevangen dan vroeger.

In 2022 werden in de negen Brusselse asielen 5.070 dieren opgevangen, wat 40 procent minder is dan in 2019. Toen werden er 8.369 dieren opgevangen. Katten zijn nog altijd de meest voorkomende dieren in asielen (56 procent), gevolgd door vogels (21 procent) en honden (18 procent). Hoewel het aantal katten in de asielen het laagst is sinds 2015, waren er in 2022 nog steeds 2.833 katten die opvang nodig hadden. Daarvan werd 80 procent geadopteerd. En zoals elk jaar is er vlak voor de zomer een piek in het aantal katten dat door de asielen wordt opgevangen.

“Hoewel het aantal gesteriliseerde katten dat in het asiel toekomt (20 procent), toeneemt, blijft het aantal katten dat wordt opgevangen veel te hoog. Daarom heb ik, in het kader van de strengere wetgeving voor de sterilisatie en identificatie van katten, besloten de asielen te verplichten alle katten die ze opvangen, te steriliseren”, zegt Clerfayt.

Naast deze nieuwe maatregel moeten katten ook worden geïdentificeerd. “Sterilisatie is al verplicht sinds 2018, en identificatie had alleen betrekking op jonge katten. Het één kan evenwel niet zonder het ander. Identificatie is net zo belangrijk en maakt het mogelijk om katten terug te brengen naar hun baasjes. Sterilisatie en identificatie zijn daarom de beste manieren om de overbevolking van katten effectief tegen te gaan. We zullen zien welke impact deze maatregelen de komende jaren hebben”, besluit de minister.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?