400 agenten legden klacht neer wegens geweld

© PhotoNews
| Politie in Brussel.
Updated: 08-04-2019 - 11:04

In de eerste helft van vorig jaar hebben 400 agenten een klacht ingediend, omdat ze tijdens de uitoefening van hun job klappen incasseerden. 52 van die agenten opereren in het Brusselse. Het geweld tegen de politie zit, na een daling in 2016, opnieuw in de lift.

Ondanks de herhaalde aankondiging van strengere straffen voor geweld tegen politiemensen en hulpverleners lijkt er in de praktijk maar geen kentering te komen. Waar in 2016 nog 789 klachten werden ingediend door agenten, een daling ten opzichte van 2015, steeg dat cijfer een jaar later alweer tot 852.

Alle dossiers van vorig jaar zijn nog niet verwerkt, maar de cijfers lijken in dezelfde lijn te liggen. In de eerste helft van 2018 werden 400 klachten geregistreerd. De meeste meldingen kwamen uit de provincies Antwerpen (92), Oost-Vlaanderen (59) en Brussel (52).

'Strenge straffen'

“Geen enkele agent of hulpverlener zou mogen worden aangevallen tijdens het uitoefenen van zijn of haar functie”, zegt CD&V-Kamerlid Franky Demon, die de cijfers opvroeg, aan de krant Het Laatste Nieuws.

“Enerzijds moeten we onze politiemensen voldoende opleiden en hen van een goede uitrusting voorzien, maar anderzijds moet er ook continu ontradend gewerkt worden. Burgers die dergelijk geweld plegen, moeten vervolgd en streng gestraft worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?