4.000 betogers klagen discriminatie op arbeidsmarkt aan

© Leila Agic via Twitter
| Het 'Platform 21/03' vraagt onder meer extra inspanningen tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Bijna 4.000 mensen trokken zich zondagmiddag om 14u00 aan het Noordstation op gang om te betogen tegen racisme en discriminatie. De mars gaat uit van het Platform 21/3, die honderden verenigingen samenbrengt, en ijvert voor meer gelijkheid.

Volgens de eerste tellingen van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene nemen er 3.850 personen deel aan de mars tegen racisme. Dat meldt woordvoerster Ilse Van de Keere aan BRUZZ. De manifestatie verloopt zonder incidenten.

Om 14u30 vertrokken zij aan het Noordstation om via het Brusselse stadscentrum naar het Vossenplein te marcheren. De aankomst is voorzien omstreeks 16u00. De politie waarschuwt voor mogelijke verkeershinder op de kleine Ring.

Het Platform 21/3 organiseert de mars onder meer om te protesteren tegen discriminatie op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en huisvesting. Met spandoeken, allerlei leuzes, trommels en toespraken vragen de organisaties betere opvang voor vluchtelingen en erkenning van het wrede Europese koloniale verleden.

De manifestanten scandeerden "Solidariteit met mensen over de hele wereld", "Stop discriminatie", "We hebben het gehad met haat. We hebben het gehad met racisten. We hebben het gehad met fascisten. We hebben het gehad met terroristen".

Ook Roma betogen

Iets eerder op de dagen verzamelden tientallen Roma op het Albertinaplein om het racisme tegen hun gemeenschap aan te klagen. De aanwezigen kwamen vooral uit België en Frankrijk.

De Roma speelden Balkanmuziek en deelden flyers uit. De manifestanten zwaaiden met de Romavlag. Daarop staat een rood wiel, dat symbool staat voor het rondtrekken van de gemeenschap, op een blauwe en groene achtergrond.

Ze hekelden dat leden van hun gemeenschap bijna overal vervolgd worden, ook in Europa, en dat hun grondrechten niet gerespecteerd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?