4.000 betogers tegen extreemrechts: 'No pasaran'

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
28/05/2019

Na de verkiezingsuitslag van 26 mei, waarbij Vlaams Belang de grote winnaar bleek te zijn, hebben 4.000 mensen geprotesteerd tegen extreemrechts. "De geschiedenis herhaalt zich. Dit was opnieuw een zwarte zondag."

De grote extreemrechtse golf in Europa waarvoor sommigen vreesden, bleef uit, maar toch werd opgeroepen om voor het Europees Parlement te protesteren tegen extreemrechts. In ons land was Vlaams Belang de grote winnaar van de verkiezingen.

"We komen op straat voor verdraagzaamheid", zegt Elene uit Mechelen. "De geschiedenis herhaalt zich. Dit was opnieuw een zwarte zondag." Onder de betogers zijn heel wat vakbondsmensen, leden van linkse organisaties, ouderen en jongeren uit Brussel, Wallonië en Vlaanderen. "Vlaams Belang wil een sociaal beleid voor de blanken. Zij die voor dat sociaal beleid op hen hebben gestemd, konden ook op linkse partijen stemmen", zegt Antwerpenaar Yannick. "Volgens mij zullen ze de komende jaren wel begrijpen waar extreemrechts voor staat. Ze zullen nog wakker worden."

'Waarom?'

We zien ook enkele politici tussen de betogers, waaronder Didier Gosuin (Défi), tot voor kort nog Brussels minister. "Wij hebben altijd tegen het extremisme gestreden en nu komen er nog fascisten bij in de parlementen", aldus Gosuin. "Daar krijg ik koude rillingen van. De weg naar een onafhankelijk Vlaanderen is nu vrij."

De betogers zijn boos en ook verdrietig. "Ik ben hier om therapeutische redenen. Ik moet de verkiezingsuitslag nog verwerken, zondagnacht heb ik niet geslapen", vertelt Brusselaar Lennert. "Waarom zijn zoveel mensen toch bang?"

De betogers trekken naar het Schumanplein terwijl ze slogans scanderen zoals 'no pasaran'. De politie, die de betoging gedoogt, telde 4.000 deelnemers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Vlaams Belang , extreemrechts , betoging , Anti-fascistische betoging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni