48-urenstaking in Brusselse gevangenissen

© BRUZZ
| Archiefbeeld van een eerdere staking in de gevangenis van Sint-Gillis.

In de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael wordt vanaf donderdag 22u gestaakt. Tot vrijdagavond protesteren de vakbonden ACOD en VSOA tegen onder meer de overbevolking en het personeelstekort in de gevangenissen, de verouderde infrastructuur en de impact van de coronamaatregelen.

De twee bonden hadden begin november een stakingsaanzegging ingediend. Even was er vooruitgang in het dossier, waarop de aanzegging opgeschort werd in afwachting van een verbetering van de situatie en een uitvoering van een voorstel van protocol met twintig punten, zoals een eetpauze van een halfuur en overlegmomenten met het middenkader.

"Maar drie weken later is er van die twintig punten nog niks gerealiseerd," klagen de vakbonden aan. En daarom werd de stakingsaanzegging alsnog geactiveerd. De staking zal 48 uur lang duren en lopen van 1 december om 22u tot 3 december om 22u. Ook de christelijke vakbond ACV noemt de overbevolking, het personeelstekort en de impact van Covid-19 op de dienstverlening een "enorm zware last" op het gevangenispersoneel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?