500 Molenbeekse leerlingen zingen voor schonere lucht

© Bart Dewaele
| Het gemeenteplein van Molenbeek zal vrijdag vollopen met 500 leerlingen die zingen voor een schonere lucht.

Tien Molenbeekse scholen houden deze vrijdag nog maar eens een grote protestactie voor een betere luchtkwaliteit. Op het gemeenteplein zullen ongeveer 500 leerlingen samen picknicken en een liedje zingen. Daarmee hopen ze nog voor de verkiezingen tot een dialoog te komen met het gemeentebestuur over de problematiek.

Sinds in maart van dit jaar milieuorganisatie Greenpeace naar buiten kwam met een verontrustend rapport over de luchtkwaliteit aan de Brusselse scholen, stapelen de acties zich op. Burgerplatform Filter Café Filtré is de drijvende kracht achter de ondertussen bekende vrijdagprotesten aan de schoolpoorten in onze hoofdstad.

Dialoog met het gemeentebestuur

Ook in Molenbeek schaarden heel wat scholen zich achter dit project. Maar nu komen tien scholen (Sint Albert - Windekind - Windroos - Vier Winden - Klimpaal - Regenboog - Telescoop - Ecole 6 - Sint Ursula, red.) vanuit diezelfde filosofie met een eigen initiatief. Ze houden deze vrijdag om 11u30 een grote picknick op het gemeenteplein waar in totaal zo’n 500 leerlingen ook een aangepaste versie zullen brengen van de Amerikaanse gospel ‘When The Saints Go Marching In’. Volledig in thema krijgt dat nieuwe lied de titel 'O Schone Lucht'.

Met dit protest wil de organisatie het gemeentebestuur over de streep halen om nog voor de gemeenteraadsverkiezingen met de scholen in dialoog te gaan over de problematiek. “Het is de bedoeling om na de picknick onze eisen over te maken aan de beleidsmakers in de hoop snel tot een gesprek te komen”, zegt Tine Vannieuwenhuyse, mede-organisatrice en tewerkgesteld in Vier Winden aan BRUZZ.

‘Schoolstraat is geen wondermiddel’

Vannieuwenhuyse hamert op een echt mobiliteitsplan, meer openbaar vervoer, meer ruimte voor voetgangers en fietsers en minder auto’s in de buurt van scholen. Vooral dat laatste is een absolute must. “Een aantal jaar geleden werd aan onze school (Vier Winden, red.) een schoolstraat geïnstalleerd. Dat moest toen de verkeersveiligheid verhogen, maar wordt nu ook voorgesteld als dé oplossing voor de slechte luchtkwaliteit.”

Een wondermiddel is een schoolstraat voor Vannieuwenhuyse nochtans niet. “Uiteraard heeft dat een positieve invloed op de luchtkwaliteit. Die ingreep verplicht ouders in zekere zin om hun kinderen op een andere manier naar school te laten komen dan met de auto. Maar dat is bij Vier Winden nu al het geval. Het overgrote deel van de leerlingen komt te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar school."

"Het grote vraagstuk is het doorgaand verkeer. Heel wat auto’s rijden door Molenbeek op weg naar een andere bestemming. We moeten ervoor zorgen dat dit aantal in de toekomst verminderd. Daarvoor rekenen we op oplossingen van het huidige én het volgende gemeentebestuur.”

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?