5.000 mensen klagen geweld tegen vrouwen aan

© Belga
25/11/2018

In Brussel zijn zondagnamiddag honderden mensen bijeengekomen voor een betoging waarmee geweld tegen vrouwen wordt aangeklaagd. Volgens de politie zijn er aan het Justitiepaleis, het startpunt van de betoging, ongeveer 1.500 mannen en vrouwen aanwezig.

De betogers zullen door de straten van Brussel trekken om uiteindelijk weer op het Poelaertplein uit te komen. Op het traject van de manifestatie zal nog een tweede telling worden uitgevoerd. Tientallen organisaties hadden opgeroepen tot de actie, die uitgaat van het platform Mirabel België.

De organisatoren benadrukken dat het geweld tegen vrouwen zowat unaniem veroordeeld wordt, maar dat er desondanks te weinig daden worden gesteld om dat geweld tegen te gaan. De manifestanten zelf klagen met spandoeken en protestborden niet enkel het geweld aan, maar pleiten ook voor meer economische onafhankelijkheid voor vrouwen.

Voorts wordt erop gewezen dat België in 2016 de conventie van Istanboel ratificeerde. Die tekst van de Raad van Europa moet huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen in het algemeen helpen voorkomen.

Als gevolg daarvan moet België nu een rapport opstellen om de genomen maatregelen te beoordelen. In een alternatief rapport van vrouwenrechtenorganisaties wordt echter aangeklaagd dat ze nauwelijks geconsulteerd werden bij het opstellen van de nationale actieplannen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , geweld tegen vrouwen , betoging , vrouwenrechten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni