Brusselse manifestatie tegen geweld tegen sekswerkers

© Utsopi

Een dertigtal personen heeft zondagavond verzameld bij Brussel Centraal om respect te vragen voor sekswerkers. Dat gebeurde in het kader van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Sekswerkers. “Pascal Smet misprijst prostituees.”

De samenkomst was een initiatief van het collectief Utsopi (Union des Travailleu(r)(se)s du Sexe organisé(e)s pour l'Indépendance). De organisatie vraagt erkenning van de activiteit van sekswerkers. Er moet ook werk worden gemaakt van decriminalisering, klinkt het, en er moeten fondsen komen voor verenigingen die zich inzetten voor prostituees.

“Het aantal geweldfeiten tegen sekswerkers is dit jaar niet afgenomen. Erger nog: de feiten zijn meer verborgen geworden, moeilijker identificeerbaar,” zegt Maxime Maes van Utsopi. “Dat ontlokt vervolgens weinig respons bij de mensen."

Utsopi betreurt dat sekswerkers en -werksters nog steeds worden gezien als marginalen, wie van alles kan overkomen. "Het zijn de risico's van het vak, zegt de politie ons regelmatig."

Op de samenkomst was er ook verontwaardiging over de uitspraken van Brussels minister Pascal Smet (SP.A), die Brussel vergeleek met een hoer. "Velen namen afstand van die onwaardige vergelijking, maar weinigen hadden het over zijn misprijzen voor het beroep van sekswerker," besluit Maes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?