51 crèches nog steeds niet in orde ondanks wettelijke deadline

© Eric Laureys
| (Archiefbeeld)

Sinds 1 juni zijn ook de tweetalige en anderstalige kinderdagverblijven verplicht om een vergunning te hebben. Ruim 50 crèches zijn nog niet in orde en krijgen nog een maand de tijd.

Voor eentalige kinderdagverblijven is een vergunning al langer verplicht. Door een ordonnantie van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) geldt de vergunningsplicht nu ook voor tweetalige en anderstalige crèches. Op die manier wil de GGC de kans op misbruik voorkomen. In 2015 overleed een baby in een crèche in Sint-Agatha-Berchem. Die crèche had geen vergunning.

De nieuwe ordonnantie ging van kracht op 1 juni, maar 51 tweetalige of anderstalige kinderdagverblijven zijn wettelijk nog niet in orde. Dat schrijft RTBF. Deze week brengt de GGC deze crèches daarvan op de hoogte.

Daarna krijgen zij nog een maand de tijd om een dossier in te dienen of de deuren te sluiten. Eens een kinderdagverblijf een dossier indient, wordt ze onderworpen aan een inspectie van Kind & Gezin of haar Franstalige tegenhanger ONE. Die kan dan beslissen om de crèche te sluiten.

Als de inspectie dat niet nodig acht en het dossier van het kinderdagverblijf volledig is, krijgt de crèche een tijdelijke vergunning van 180 dagen, terwijl de vergunningsaanvraag wordt afgehandeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?