650 actievoerders op Muntplein voor meer koopkracht

HD
© Belga
14/05/2019

Het Muntplein in Brussel kleurde dinsdag rood door de aanwezigheid van honderden vakbondsmilitanten van het ABVV. Volgens de vakbond waren er bijna 2.000 personen aanwezig, maar de politie houdt het op zo'n 650 betogers. De socialistische vakbond herhaalde haar boodschap en pleit voor meer koopkracht en een progressieve nieuwe regering.

Het is duidelijk dat de ABVV het beleid van "de asociale rechtse regering Michel-De Wever" afkeurt. Na de verkiezingen willen ze een nieuwe weg inslaan en de plaats van afspraak symboliseert die. "In de Middeleeuwen werden hier munten geslagen en in 1830 begon hier de Belgische revolutie. Vandaag begint hier een revolutie voor de koopkracht", verduidelijkt Estelle Ceulemans, algemeen secretaris van ABVV Brussel.

Koopkracht is speerpunt nummer één van het ABVV. Rijkdom moet herverdeeld worden en arbeiders moeten beloond worden voor de rijkdom die ze creëren, klinkt het. De socialistische vakbond eist een minimumsalaris van 14 euro per uur, een minimumpensioen van 1.500 euro netto, een herziening van de loonwet, een daling van de btw op elektriciteit naar 6 procent en een sociale shift zodat de sterke schouders de grootste kosten dragen en de gezondheidszorg toegankelijk blijft.

"We kunnen niet anders dan verontwaardigd zijn over de sociale afbraak die we hebben ondergaan vanwege de indexsprong of vanwege de verhoging van de pensioenleeftijd, terwijl er niets voorzien is voor zware beroepen. En het meest ongelukkig zijn we over de stijgende armoede bij minderjarige jongeren. Hoe kan dat nu nog?", vraagt Raf De Weerdt, federaal secretaris van ABVV, zich af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , ABVV-FGTB , koopkracht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni