70 pv's in eerste nacht met vervroegde avondklok

© PhotoNews
Updated: 27-10-2020 - 18:37

De zes Brusselse politiezones hebben afgelopen nacht een 70-tal inbreuken op de verstrengde avondklok vastgesteld. Ze benadrukken dat de eerste nacht met de vroegere avondklok relatief rustig is verlopen. De horeca houdt zich aan de sluiting en voor een eerste nacht met avondklok valt het aantal pv’s van ‘late flaneurs’ overal goed mee.

In zone Brussel Hoofdstad-Elsene schreef de politie 25 pv’s uit voor mensen die nog te laat op straat liepen of aan samenscholing deden. Ook in Brussel West (Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Jette, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem) bleek het relatief rustig: 18 overtredingen, zowel voor het niet naleven van de avondklok als de mondmaskerplicht.

"Afgelopen weekend werd er een einde gesteld aan een clandestien feest waarop 34 mensen aanwezig waren", zegt woordvoerster Caroline Vervaet. "Verder werden er een danszaal en 2 cafés gesloten."

Volgens woordvoerder Vervaet worden de regels op hun grondgebied steeds meer en meer nageleefd. “Ook de horecauitbaters die zich niet aan de regels houden zijn in een absolute minderheid. Deze week hebben we er maar eentje gehad.”

Hetzelfde geldt voor de politiezones Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst), waar er maar 13 covid-pv's werden uitgeschreven, waaronder vier GAS-boetes voor het niet dragen van een mondmasker en de zones Ukkel/Watermaal-Bosvoorde/Oudergem en Montgomery waar de woordvoerders spreken van een “kalme avond”.

Mondmaskerplicht gehandhaafd

Woordvoerster Audrey Dereymaeker van politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere) meldt dat de agenten tussen 22 uur en middernacht eerst nog aan sensibilisering deden, “omdat het nog maar de eerste nacht was”, en pas daarna overgingen tot pv’s. “Maar het was zeer kalm, ook voor middernacht. Na 12 uur hebben we maar zeven pv’s opgesteld.”

Voor de handhaving van de mondmaskerplicht geven de politiezones aan streng te zullen controleren. “We vragen aan onze agenten om aandachtig te zijn en afhankelijk van de situatie te handelen, maar er zijn wel hotspots waar we strenger optreden. Vooral dan in de winkelstraten zoals de Brabantstraat of de Haachtsesteenweg gaan we sneller verbaliseren, omdat daar meer mensen lopen”, aldus Dereymaeker van Brussel Noord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?