8.000 werknemers uit non-profit betogen tegen besparingen Vlaamse regering

Updated: 05-03-2020 - 12:35

Aan het Centraal Station in Brussel is donderdagvoormiddag omstreeks 11 uur de betoging van start gegaan waartoe de vakbonden in de non-profit opgeroepen hadden uit protest tegen de besparingen die de Vlaamse regering doorvoert in de zorgsector. De vakbonden hadden gemikt op 5.000 à 7.000 deelnemers, maar de politie telde zowat 8.500 deelnemers.

De betoging startte aan het station Brussel-Centraal en trekt naar het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Onderweg stappen de betogers ook langs het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Bij aankomst aan het kabinet van Beke, volgens de vakbondslui zal dat omstreeks 11.45 à 12.00 uur zijn, zou een delegatie van betogers op het kabinet ontvangen worden.

Bij de demonstranten is minister Beke alvast kop van jut. Ze dragen spandoeken en borden mee met slogans als "Op zorg bespaar je niet een beke" of "Doe 'n Beke normaal, welzijn is cruciaal".

De vakbonden hopen met het protest te wegen op de begrotingscontrole. Ze eisen dat de aangekondigde besparingen in de zorg worden teruggeschroefd. "De kwaliteit dreigt te dalen en de werkdruk te stijgen. De sector is al jaren slachtoffer van besparingen", zegt Johan Van Eeghem van de socialistische bond BBTK. "Zelfs de werkgevers luiden de alarmbel. Mensen moeten beseffen dat het geld niet op is, maar dat het hier gaat om politieke keuzes."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?