850 internauten protesteren met foto voor rechtvaardige fiscaliteit

11.11.11, Greenpeace en het Réseau Justice Fiscale hebben zondag tientallen foto's van internauten opgehangen aan de Finance Tower in Brussel. Met hun actie pleiten ze voor een rechtvaardige fiscaliteit. "De schokgolf die het coronavirus heeft veroorzaakt, biedt een unieke kans om de stap naar een duurzamere samenleving te zetten, die weerbaar is tegen de klimaatverandering," zegt woordvoerster Stéphanie Triest.

28 juni is de laatste dag van de periode waarin de regering van premier Sophie Wilmès (MR) beschikt over speciale volmachten. Verschillende organisaties, waaronder milieu-organisatie Greenpeace grijpen die dag aan om er een Tax Justice Day van te maken.

Green New Deal

De voorbije weken hebben 850 internauten een foto genomen en doorgestuurd om hun steun te betuigen aan de eisen voor een rechtvaardige fiscaliteit. Het was de bedoeling om de esplanade voor de Finance Tower te bedekken met 500 van die foto's, maar door de hevige wind moesten ze vastgemaakt worden aan de balustrade rond de toren.

"Fiscale rechtvaardigheid betekent dat iedereen bijdraagt volgens zijn mogelijkheden," zegt woordvoerster Stéphanie Triest. "De federale regering moet over de budgettaire capaciteiten beschikken om een Green New Deal te financieren en een rechtvaardige en duurzamere 'post-corona-wereld' te bouwen."

'Vragen progressieve belasting op grote vermogens'

De organisaties denken daarvoor onder meer aan een progressieve belasting op grote vermogens, een taks op financiële transacties en een progressieve taks op koolstof. Ook moet er werk gemaakt worden van de strijd tegen belastingontduiking. Dat kost de staatskas volgens de organisatie jaarlijks zo'n 30 miljard euro.

"De onderhandelingen binnen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) over belastingen op multinationals en een minimumbelasting op bedrijven moeten verdergaan en zich niet beperken tot internetgiganten," klinkt het verder.

"Uit die onderhandelingen moet een ambitieus akkoord komen. Dat de Belgische regering geen steun meer wil geven aan bedrijven die een filiaal in een belastingparadijs hebben, is een positief signaal maar is onvoldoende."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?