90-jarig koppel trouwt in Lakens rusthuis: ‘We leven in omgekeerde volgorde’

20221007_Rosy en De Vriendt trouwen in Lakens rusthuis
© Ann Luppens
| Het kersverse bruidspaar.
© Ann Luppens
| Het kersverse bruidspaar.

Groot feest in rusthuis Residentie Andante in Laken donderdag: Paul Rosy (95) en Maria De Vriendt (90) zijn na vijftig jaar relatie in het huwelijksbootje gestapt. “Nu we ons levenseinde naderen, wilde ik nog mevrouw Rosy van haar maken.”

Het koppel leerde elkaar 55 jaar geleden kennen bij technologiebedrijf Bosch in Anderlecht, waar ze allebei werkten. Vijf jaar later kregen ze een relatie. “We hebben tijdens onze relatie zoveel mogelijk geleefd,” vertelt Paul. “De lijst van onze reisbestemmingen is lang: we zagen Tunesië, Marokko, Bulgarije, Duitsland, Oostenrijk…”

Vijftig jaar geleden vroeg Paul Maria al ten huwelijk, maar zij was al eens gescheiden geweest en wilde liever van het leven genieten. Een vijftal maanden geleden verhuisde het koppel van hun woning in Sint-Agatha-Berchem naar het rusthuis in Laken. Daar heeft Paul Maria nog eens ten huwelijk gevraagd, deze keer was het antwoord wel ‘ja’. “Nu we ons levenseinde naderen, wilde ik nog mevrouw Rosy van haar maken,” zegt hij.

Dat gebeurde donderdag in feestelijke stemming. Schepen Ans Persoons (One.Brussels-Vooruit) zegende het huwelijk in en de familie van het koppel was aanwezig. De champagne vloeide rijkelijk. Op de vraag of Paul de bruid wilde kussen, antwoordde hij vastberaden dat “dat nu niet meer gebeurt”. Na de plechtigheid zette het kersverse bruidspaar de festiviteiten tijdens een restaurantbezoek.

Hun wittebroodsweken brengen Paul en Maria niet door op een verre reis, maar in hun kamer in het rusthuis. “Maria is niet meer goed ter been,” zegt Paul. Het huwelijk heeft haar wel helemaal laten opfleuren, vertelt directrice Ann Luppens. “Een kus is er niet van gekomen, maar de foto hebben ze elkaar vastgepakt, en dat heeft haar plezier gedaan,” zegt ze.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?