Aantal aanmeldingen van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen stagneert

© Photonews
| In 2018 tekende de dienst Voogdij nog een forse toename op van het aantal zelfverklaarde niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Toen meldden 4.407 mensen zich aan, een stijging van ruim 40 procent in vergelijking met 2017.

De dienst Voogdij kreeg vorig jaar iets meer aanmeldingen van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, maar van een forse stijging van ruim 40 procent zoals in 2018 is geen sprake meer. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Federale Overheidsdienst Justitie. In totaal ging het in 2019 om 4.563 aanmeldingen, een toename met 3,5 procent in vergelijking met de 4.407 van het jaar daarvoor.

De cijfers hebben betrekking op de mensen die zelf verklaren een niet-begeleide minderjarige te zijn op het moment dat ze door de politie, de Dienst Vreemdelingenzaken of een andere instantie worden aanemeld bij de dienst Voogdij. Wellicht ligt het werkelijke aantal wat lager, onder meer omdat een deel na leeftijdsonderzoek toch meerderjarig blijkt.

Recordjaar 2015 ligt achter ons

In 2018 tekende de dienst Voogdij nog een forse toename op van het aantal zelfverklaarde niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Toen meldden 4.407 mensen zich aan, een stijging van ruim 40 procent in vergelijking met 2017. In 2019 waren er het opnieuw iets meer, al is van een forse stijging geen sprake.

De dienst Voogdij kreeg 4.563 aanmeldingen, een stijging van 3,5 procent ten opzichte van 2018. Absoluut recordjaar 2015 - het hoogtepunt van de asielcrisis - blijft veraf. Toen klopten meer dan 5.000 niet-begeleide minderjarige vreemdelingen aan bij de dienst Voogdij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?