wachtrij asielzoekers 14

| De rij bij de Dienst Vreemdelingenzaken (archiefbeeld).

Aantal asielaanvragen in februari met kwart gedaald

FC
© BRUZZ
07/03/2019

Het aantal asielaanvragen is in de maand februari met een kwart gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Vooral de daling van 40 procent voor mensen met een Palestijnse nationaliteit valt op. Dat laat minister van Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open VLD) weten in een persbericht.

In januari van dit jaar vroegen nog 2.765 mensen asiel aan in ons land. In februari klopte de Dienst Vreemdelingenzaken af op 2.063 aanvragen. Dat is een daling van 25 procent.

Sinds de zomer van dit jaar, schommelt het gemiddelde aantal aanvragen rond de 2.000. “Dit is beheersbaar, zeker nu de regering mijn actieplan heeft goedgekeurd. Met dat plan zorgen we voor een humane opvang van mensen die hier bescherming zoeken, maar zorgen we er ook voor dat ze sneller een beslissing krijgen,” laat De Block weten.

De daling kan natuurlijk ook te maken hebben met de piek die we in januari waarnamen en waarschijnlijk verklaard kan worden door het lage aantal aanvragen, zo’n 1.200, in december. In die maand liet voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) slechts vijftig mensen per dag toe om een aanvraag in te dienen.

Minder Palestijnen

Wat wel duidelijk opvalt, is de daling van het aantal Palestijnen. Sinds deze zomer was er een sterke piek te merken bij mensen met een Palestijnse nationaliteit, maar deze maand dienden zo’n 40 procent minder van hen een aanvraag in. Daarmee komen ze ongeveer op dezelfde hoogte als het aantal aanvragen van Syriërs en Afghanen.

Volgens De Block komt dit door de ontradingscampagnes die de regering online voerde, en het feit dat zij geen automatische erkenning meer krijgen. “Een ontradingscampagne specifiek naar de Palestijnen in de Emiraten en in Saoedi-Arabië werd meer dan 195.000 keer door de doelgroep gezien,” laat ze weten in een persbericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Politiek, asielaanvragen, vluchtelingen, Maggie De Block, Dienst Vreemdelingenzaken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni