Aantal Fransen in Brussel in twintig jaar tijd verdubbeld

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Fransen in Brussel brengen hun stem voor het Europees Parlement uit aan de Kunstberg in 2019.

De Franse bevolking in Brussel is jong en vrouwelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de ULB. In vergelijking met 2000 woonden er vorig jaar dubbel zoveel Fransen in het gewest.

ULB-onderzoekers Charlotte Casier en Jean-Michel Decroly hebben de Franse bevolking in Brussel onder de loep genomen aan de hand van verschillende bronnen. "Het onderzoek schetst een portret van deze populatie die door zijn recente groei en zichtbaarheid in de openbare ruimte veel inkt doet vloeien," zeggen de onderzoekers. "De conclusies bevestigen, nuanceren of weerleggen bepaalde percepties over de Brusselse Fransen."

In 2021 telde Brussel 67.000 inwoners met de Franse nationaliteit, twee keer zoveel als in 2000. "Het gaat om een eerder jonge en vrouwelijke bevolking", klinkt het. Voor honderd Fransmannen van 20 tot 34 jaar in Brussel zijn er honderdtwintig vrouwen met de Franse nationaliteit, in de categorie 20 tot 24 jaar gaat het om zelfs honderdvijftig vrouwen.

"Deze vaststellingen hebben te maken met het feit dat veel Fransen in Brussel komen wonen voor hun hogere studies. De Brusselse onderwijsinstellingen ontvangen er ongeveer 10.000," aldus Casier en Decroly.

Zuiden van Brussel

"In tegenstelling tot wat in het algemeen gedacht wordt beschikken niet alle Fransen in Brussel over een hoog inkomen. Er zijn ook Fransen met beperkte inkomsten", gaan de onderzoekers verder. Wat de meeste Brusselse Fransen wel gemeen hebben is een diploma hoger onderwijs.

Minder verrassend is de conclusie dat de Fransen het talrijkst zijn in het zuiden van Brussel. De meesten wonen in Ukkel, Elsene en hoog Sint-Gillis. Langs de Louizalaan en ten westen van het Ter Kamerenbos en het Zoniƫnwoud heeft tien procent van de inwoners de Franse nationaliteit.

De onderzoekers hebben ook onderzocht waarom er zoveel Fransen wonen in Brussel. "De stad kent een goede verbinding met Frankrijk, vooral sinds de oprichting van de Thalys in 1996. De dominante taal is Frans en de toegang tot het hoger onderwijs is er gemakkelijker dan in Frankrijk", stellen Casier en Decroly. Zij wijzen ook op het interessantere fiscaal regime voor hogere inkomens en de lagere prijzen op de woningmarkt in vergelijking met Parijs. "De prijzen hier zijn vergelijkbaar met een stad als Lyon. Brussel maakt deel uit van de waaier aan bestemmingen voor Fransen die willen uitwijken, net als Parijs of regionale steden als Lyon, Marseille, Lille, Nantes of Bordeaux."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?