Aantal nieuwe besmettingen stijgt opnieuw in Brussel

© PhotoNews
| De fietsbrigade van de politie controleert het verplichte dragen van een mondmasker in de voetgangerszone in Brussel-Stad.
Updated: 27-08-2020 - 06:54

Het aantal nieuwe besmettingen in Brussel neemt opnieuw toe. Het gaat om een stijging van elf procent voor de periode van 17 tot 23 augustus, vergeleken met de week daarvoor. Daardoor komt het aantal besmettingen in die week op een totaal van 916 besmettingen.

In de week van 17 tot en met 23 augustus werden landelijk gemiddeld 492,3 besmettingen per dag geregistreerd. Dat is een daling met 8 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt donderdag uit de gegevens van Sciensano.

Het aantal bijkomende overlijdens daalt ook. Er stierven op een week tijd gemiddeld 6 mensen per dag aan COVID-19. Dat is een daling met 36 procent. Het totale dodental in ons land staat intussen al op 9.879. Dinsdag waren dat er nog 9.996, maar intussen zijn 121 overlijdens uit de statistieken verdwenen. Aanleiding daarvoor zijn nieuwe data over de overlijdens in Vlaamse rusthuizen. Ook voor Brussel kunnen er de komende dagen nog aanpassingen verwacht worden.

In onze hoofdstad werden er in diezelfde periode 916 besmettingen geregistreerd, ofwel een stijging van 11 procent. Gemiddeld zijn er nog 130,9 bevestigde gevallen per dag in Brussel.

Op een persconferentie van het nationaal crisiscentrum, waarbij toelichting wordt gegeven bij de coronacijfers, maakte viroloog Steven Van Gucht woensdag duidelijk dat de situatie op dit moment nog 'beheersbaar' is. Hij predikt wel voorzichtigheid, omdat Brussel 'een complexe stad is met een groot verloop aan mensen en mensenstromen."

Verder duidde Van Gucht Brussel-Stad, Schaarbeek en Molenbeek aan als Brusselse gemeenten die bovenaan de lijst staan van plaatsen waar extra waakzaamheid geboden is.

Aantal overlijdens neemt toe

In totaal zijn in België al 83.030 bevestigde besmettingen met het coronavirus. Er stierven in de periode van negen dagen 13 mensen aan COVID-19 in Brussel. Op landelijk niveau waren dat er 42.

Het totale dodental in ons land staat intussen al op 9.879. Tot slot werden er tijdens de genoemde periode 64 mensen in het ziekenhuis opgenomen in Brussel. Op 22 augustus werden er in totaal 28 coronapatiënten geregistreerd op intensieve zorgen en 114 patiënten op andere afdelingen.

Dertien gemeentes boven alarmdrempel, Elsene verdwijnt en Ukkel keert terug

Op gemeenteniveau zitten 13 gemeenten boven of op de alarmdrempel van 50 besmettingen per 100.000 inwoners. De gemeente Sint-Joost op 117, Berchem op 115, Molenbeek 101, Schaarbeek 94, Brussel-Stad 87, Vorst 87, Ganshoren 80, Jette 78, Koekelberg 73, Anderlecht 72, Sint-Gillis 72, Ukkel 54 en Sint-Pieters-Woluwe 50.

Het is voor het eerst dat ook Ukkel boven de alarmdrempel komt te zitten. Elsene duikt met 44 besmettingen dan weer onder de alarmdrempel en verdwijnt zo uit de lijst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?