Aantal straatdoden opnieuw gestegen

Herdenkingsdienst straatdoden
© BRUZZ
| Een goed gevulde stadshal ter herdenking van de straatdoden in 2018
© BRUZZ
| Een goed gevulde stadshal ter herdenking van de straatdoden in 2018

In 2018 lieten 67 mensen het leven die dakloos waren of ooit dakloos zijn geweest in Brussel. Dat zijn er vijf meer dan in 2017, en het aantal stijgt al sinds 2005. "Elke straatdode is er een te veel."

Het stadhuis was woensdagvoormiddag volledig gevuld met mensen die hun steun wilden betuigen voor (ex-)dakloze mensen die het afgelopen jaar het leven lieten. Tijdens de herdenkingsdienst kwamen vrienden, familie, zangers en dichters teksten voorlezen voor de straatdoden. Het is al de veertiende keer op rij dat het Collectief Straatdoden en de stad Brussel een herdenkingsdienst organiseren. Het collectief wil straatdoden zo een waardig afscheid geven.

“Vrienden en familie komen vertellen overwat de overleden persoon voor hen betekende”, vertelt Kris Roels van het Collectief Straatdoden. “Naasten geven meestal wel om die mensen maar vaak is de relatie al een tijdlang gebroken.”

Het aantal straatdoden kent een stijgende trend. In 2018 was er sprake van 67 straatdoden terwijl het in 2005 nog om 23 doden ging. "Elke dode is er een te veel", zegt Kris Roels.

Te weinig opvangplaatsen

Volgens Benjamin Ntabundi, coördinator van het Collectief Straatdoden is de verklaring van het toenemend aantal overlijdens niet ver te zoeken: er zijn gewoon steeds meer daklozen. “Sinds 2005 is het aantal daklozen bijna verdubbeld. Daarbovenop zijn er niet genoeg opvangplaatsen voor de daklozen waardoor velen op straat verblijven.”

Van de 67 straatdoden, waren er 28 mensen nog dakloos op het moment van overlijden. Tien van die mensen zijn ook effectief op straat gestorven.

In de cijfers zitten ook mensen die bij het moment van hun overlijden niet meer dakloos waren. Bron: Collectief Straatdoden. Infografiek: BRUZZ

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?