Uitbater Jorn Peeters in Café Le Coq

| Uitbater Jorn Peeters in Café Le Coq was eerder kritisch op AB Inbev.

AB InBev scheldt huur horeca-uitbaters voor april kwijt

© Belga
27/04/2020

AB InBev scheldt haar horeca-uitbaters de huur van de maand april kwijt. Met de eigenaars van de panden - de brouwerij is zelf geen eigenaar maar verhuurt de panden door - worden momenteel gesprekken gevoerd over 'verdere solidaire mogelijkheden'.

"Ongeacht de uitkomst van deze gesprekken hebben we nu al beslist dat de horeca-uitbaters in april geen huur moeten betalen. Voor mei is uitstel van betaling voorzien", aldus woordvoerster Karolien Cloot. In Brussel gaat het volgens AB Inbev om zo'n 160 cafés.

Eerder kondigde AB Inbev aan dat voor de maand april uitstel van betaling verleend zou worden, maar dit wordt dus omgezet in een kwijtschelding. Dat er eerder alleen over uitstel van betaling werd gesproken, kon op weinig begrip onder café uitbaters rekenen. “Andere brouwerijen zoals Haacht en Rodenbach-Palm hebben al snel laten weten dat ze de huur een maand laten vallen, maar Inbev niet,” zei Jorn Peeters, uitbater van café Le Coq in de Ortsstraat in Brussel centrum eerder tegen BRUZZ. Het café betaalt enkele duizenden euro's huur per maand en koopt ook nog eens fors in bij de brouwerij. "Als je zoveel betaalt, verwacht je toch iets terug."

AB Inbev heeft momenteel om en bij de 1.500 huurcontracten lopen met in totaal circa 700 eigenaars. De helft van de panden is eigendom van het vastgoedbedrijf Cofinnimo. De gesprekken tussen AB Inbev en deze vastgoedeigenaars over financiële tegemoetkomingen lopen volgens de Leuvense brouwer 'constructief'. Over het aantal dat reeds toegezegd heeft de huur geheel of gedeeltelijk kwijt te schelden, worden geen details gegeven.

Café Courage

De maatregel tot kwijtschelding komt bovenop eerdere tegemoetkomingen. Zo investeert AB Inbev voor minstens 1 miljoen euro in de horecasector door acties zoals het gratis schoonmaken van tapleidingen en het vervangen van oude voorraden door vers bier.

Daarnaast werd het digitaal platform 'Café Courage' gelanceerd waar mensen op voorhand hun pintje kunnen bestellen en betalen. Momenteel nemen 2.750 horecazaken hieraan deel. In totaliteit zijn reeds meer dan 140.000 pintjes besteld, goed voor een totaalbedrag van bijna 390.000 euro. AB INBEV kondigde bij de start aan het uiteindelijk aantal bestelde pinten te zullen verdubbelen 'tot 3,6 miljoen pinten in België en 500.000 in Luxemburg'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Resto & Bar , corona , coronacrisis , coronavirus , AB Inbev

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni