Academici en schrijvers sluiten zich op aan Saoedische ambassade

Amnesty International sluit donderdag verschillende schrijvers, politici, academici en activisten op aan de ambassade van Saoedi-Arabië in de Franklin Rooseveltlaan. Met de actie protesteren VUB-rector Caroline Pauwels en co. tegen het gebrek aan vrije meningsuiting en persvrijheid in Saoedi-Arabië. Tegelijkertijd vragen ze de vrijlating van blogger Raif Badawi en diens advocaat.

Raif Badawi werd in 2014 veroordeeld tot 10 jaar cel, duizend stokslagen en een zware geldboete omdat hij op zijn blog artikels publiceerde over vrije meningsuiting, vrouwenrechten en de rechten van minderheden in zijn land. Op 9 januari 2015 - exact vijf jaar geleden - kreeg hij zijn eerste en voorlopige enige 50 stokslagen. Die trieste verjaardag wordt met de actie herdacht.

Bekende koppen in een kooi

Badawi zit nog altijd vast, net zoals zijn advocaat Waleed Abu al-Khair. Volgens de laatste informatie zitten zowel Raif als Waleed in eenzame opsluiting en werden ze onder verstrengd toezicht geplaatst. Dit verhoogt volgens Amnesty het risico op foltering of andere mishandeling. Badawi en Waleed zijn uit protest in hongerstaking gegaan.

Om deze vaak voorkomende praktijken in Saoedi-Arabië nogmaals onder de aandacht te brengen, sluit de mensenrechtenorganisatie de hele dag lang verschillende bekende koppen op. Onder meer VUB-rector Caroline Pauwels, verschillende politici zoals Wouter De Vriendt (Groen) en Mark Demesmaeker (N-VA), en schrijfsters Joke Van Leeuwen en Lize Spit lieten zich een uur vastzetten in een kooi.

Vechten voor persvrijheid

"We hebben in België een ongelijke vrijheid met onze vrije meningsuiting en het is ongelooflijk dat in sommige landen iets banaal als opkomen voor mensenrechten zo streng wordt bestraft. Als schrijver en als mens kan ik niet anders dan mijn stem hiertegen laten horen", vertelt Lize Spit.

VUB-rector Pauwels schonk Badawi in 2015 de eerste 'Honorary Title for Freedom op Expression', uitgereikt door VUB en ULB tijdens Difference Day. "Badawi en zijn advocaat staan aan de juiste kant van de geschiedenis. Ze vechten voor dezelfde waarden en vrijheden die ook voor ons essentieel zijn, met de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting op kop."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?