Amnesty doopt Franklin Rooseveltlaan om tot "Khashoggilaan"

© PhotoNews

Amnesty International doopt vandaag de Franklin Rooseveltlaan, waar de Saoedische ambassade gelegen is, om tot de "Jamal Khashoggilaan". Het initiatief past binnen een actie van de mensenrechtenorganisatie naar aanleiding van de eerste verjaardag van de moord op de Saoedische journalist.

"Wij voeren actie omdat de volledige waarheid over de moord op Jamal Khasoggi aan het licht moet komen door een onafhankelijk internationaal onderzoek. De wereld wacht nog steeds op gerechtigheid in deze zaak", zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. "Jamal Khashoggi is een symbool geworden voor de systematische en georganiseerde repressie tegen journalisten, mensenrechtenactivisten en het middenveld door de Saoedische machthebbers."

Voortdurende repressie


Een jaar na zijn dood blijven Saoedische burgers vechten voor hun onvervreemdbare recht op vrije meningsuiting, aldus Amnesty.

"Ze doen dat ondanks de voortdurende repressie vanwege de autoriteiten en ondanks het ontbreken van enig betekenisvol teken dat de verantwoordelijken voor de moord op Khashoggi ter verantwoording zullen worden geroepen."


Bovendien heeft Amnesty weet van minstens 30 gevallen van gewetensgevangenen die celstraffen uitzitten van vijf tot dertig jaar, omdat ze op een vreedzame manier hun recht op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering hebben uitgeoefend.


Ter herinnering: Jamal Khashoggi werd op 2 oktober voor het laatst gezien toen hij het consulaat van Saoedi-Arabië in het Turkse Istanboel binnenging om papieren voor zijn huwelijk met zijn Turkse verloofde in orde te brengen. Een VN-rapport, in juni 2019 vrijgegeven door de speciale rapporteur voor buitengerechtelijke, standrechtelijke en willekeurige executies, concludeerde dat de journalist het slachtoffer was van "een buitengerechtelijke executie waar de staat Saoedi-Arabië verantwoordelijk voor is, volgens internationale mensenrechtenverdragen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?