Academisch protest tegen komst Hongaarse justitieminister naar UCL

© CCO
| De Hongaarse justitieminister László Trócsányi komt in zijn hoedanigheid van prof voor een colloquium over migratie naar Brussel, en daar protesteren veel academici heftig tegen.
Updated: 04-05-2018 - 12:19

Dertien academici protesteren vrijdag in een open brief in Le Soir tegen de komst van de Hongaarse justitieminister László Trócsányi naar de Universités Saint-Louis, de Brusselse afdeling van de Université Catholique de Louvain (UCL). Het gaat om een debat waar de meeste Belgische universiteiten, ook de VUB, aan meewerken. Ook vanuit de Joodse gemeenschap is er protest tegen zijn komst.

Trócsányi, voormalig Hongaars ambassadeur in ons land en oud-student van de UCL, is vrijdag uitgenodigd door de UCL voor een colloquium over migratiebeleid. Hij is ook professor aan de universiteit van Szeged in het zuiden van Hongarije, vlakbij de grens met Servië.

Het Centre communautaire laïc juif heeft al geprotesteerd tegen de komst van Trócsányi. Het gaat volgens de organisatie om een "xenofoob, racistisch en antisemitisch" figuur. Ook vanuit de studentenraad is al afwijzend gereageerd tegen zijn komst.

In een open brief van dertien academici van onder meer de UCL, de VUB, de KUL en de ULG wordt eveneens de komst gehekeld van Trócsányi. "Een teken van de porositeit van onze samenleving voor de verspreiding van het extreemrechtse ideeëngoed", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?