Acht patiënten verlieten quarantaine: 'Mooie vriendschappen gesloten'

© google

Acht Belgen die twee weken geleden gerepatrieerd waren uit China en sindsdien in quarantaine verbleven in het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek, hebben zondag dat ziekenhuis mogen verlaten. Twee andere Belgen, die pas later gerepatrieerd werden, moeten nog een tijdje in quarantaine blijven.

"We hebben eigenijk aan die quarantaine een mooie vriendschap overgheouden", zegt Johan Smet, één van de patiënten die samen met zijn echtgenote in quarantaine verbleef. "Twee weken op dezelfde kamer zitten was natuurlijk lang, ook al hadden we de gemeenschappelijke ruimtes. We zijn allemaal blij dat we nu naar huis kunnen en we hopen dat onze twee "collega's" die achterblijven ook vrij snel mogen vertrekken."

"Dit is niet iets wat je voor je plezier doet", zegt journaliste Leen Vervaeke, die ook twee weken in het ziekenhuis verbleef. "Maar we snappen dat er een goede reden voor was. We zijn hier ook ontzettend goed verzorgd, de dokters en verplegers hebben ons de hele tijd goed geïnformeerd en hadden altijd een luisterend oor voor ons. Dat maakte het makkelijker om te snappen wat er gebeurde."

Pingpong met mondmasker

Er werden voor de patiënten ook gemeenschappelijke activiteiten voorzien, ook al was dat niet eenvoudig. "Gezelschapsspelletjes spelen was niet mogelijk, want in de gemeenschappelijke ruimte moet je twee meter van elkaar blijven", gaat Leen Vervaeke verder. "We hadden dan het idee om een pingpongtafel te vragen, dat zorgt voor voldoende afstand. Het personeel heeft daar dan voor gezorgd en dat is zowat de plek geworden waar we elkaar konden ontmoeten, ook al is pingpongspelen met een mondkapje niet zo eenvoudig."

"Dit was voor ons een ongebruikelijke opdracht die niet tot ons standaard takenpakket behoort", zegt kolonel Wouter Weuts, directeur van het militair ziekenhuis. "Defensie heeft opnieuw aangetoond dat we bereid zijn om te helpen waar nodig en dat we in staat zijn om op zeer korte termijn adequaat te reageren, in samenwerking met andere departementen, Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken in dit geval."

"We zijn erin geslaagd om de gerepatrieerden een veilige opvang te bieden, een goede medische omkadering te geven en het nodige comfort, rekening houdend met de omstandigheden. De meeste van onze artsen en verpleegkundigen zijn zelf militairen die al op buitenlandse opdracht zijn geweest en dus zeer goed weten wat het wil zeggen om van vrienden en familie gescheiden te zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?