Actie aan het Centraal Station tegen samenwoonstatuut

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 17 december 2019

Zo'n honderdvijftig mensen verzamelen voor het Centraal Station. Ze protesteren tegen het samenwoonstatuut, dat ervoor zorgt dat mensen een groot gedeelte van hun uitkering of pensioen kwijtraken. Dat statuut moet worden afgeschaft, vinden de organisatoren.

Volgens organisator Réseau Wallon de Lutte Contre la Pauvreté (RWLP) is het al 19 jaar geleden dat de Verenigde Naties een resolutie hebben aangenomen waarin België wordt aangespoord om het statuut van samenwonende personen te wijzigen.

Aan de vooravond van de vorming van een federale regering brengen RWLP en mede-organisator Vakbond der Giganten nog eens in herinnering welke desastreuze gevolgen het statuut heeft voor mensen die afhankelijk zijn van een uitkering, en welke extra bureaucratische rompslomp het statuut met zich meebrengt.

De vakbond van de Giganten is een initiatief van Laurent D’Ursel, de man achter daklozenhulpverlening Doucheflux. GIGANT-en staat voor Geweldig Individu in Gigantische Armoede maar Niet zonder Trots.

De vakbond mikt erop om elke maand een publieke actie te organiseren. Zo was er eerder al een actie rond Frank Laeremans en werd er een gedenksteen geplaatst voor mensen die in Brussel op straat gestorven zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?