Actie voor verwijderde bankjes Sint-Katelijne

JCO
© brusselnieuws.be
25/07/2015

Op het Sint-Kathelijneplein is vrijdagavond opnieuw actie gevoerd tegen de geplaatste terrassen voor cafés en restaurants. Dit keer lag de focus op de bankjes op het plein. Die werden afgelopen week verwijderd.

Volgens de mensen achter de actie kwamen er 200 à 300 personen af op het evenement. “We hadden de mensen gevraagd om eten en drinken meer te brengen en dat uit te delen”, zegt actievoerder Niels Coppens aan brusselnieuws.be. “Zo willen we er nog eens de nadruk op leggen dat wij ook dit plein mogen gebruiken.”

Afgelopen dinsdag voerden de jongeren al eens actie tegen het plaatsen van terrassen voor de horeca op het Sint-Katelijneplein. Iets wat de actievoerders zien als het privatiseren van openbare ruimte. Zij vragen dat het plein terug aan de gebruikers wordt gegeven. “Bijvoorbeeld door de straat autovrij te maken en de terrassen daar te zetten”, zegt Coppens.

De actie van vrijdag draaide rond twee bankjes op het plein die afgelopen week verwijderd werden. “Die hadden we eerder al symbolisch herdacht met een ceremonie”, zegt Coppens.

Volgens de organisatie verliep de hele actie gemoedelijk. “De politie is ter plaatse gekomen, maar we hebben de zaak kunnen uitpraten met hen”, aldus Coppens. “We hebben het plein ook netjes opgeruimd achtergelaten na onze actie.”

Volgende week zit burgemeester Yvan Mayeur (PS) samen met de actievoerders. “De jongeren hebben het gevoel dat ze niet meer welkom zijn op het plein, terwijl dat totaal niet het geval is”, zegt schepen van Wijkcontracten Ans Persoons (SP.A), die vrijdag poolshoogte ging nemen. “We willen daarom werken aan een oplossing die zowel de jongeren als de terrashouders een plaats geeft.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni