Actiegroep roept op tot staking van 15 minuten in strijd tegen fiscale fraude

© TTIP Game Over
| De methode om maandelijks een zelfde vorm van betogen te herhalen, werd ook al toegepast bij het protest tegen de vrije handelsverdragen CETA en TTIP.

Een Brussels burgercollectief roept op om op dinsdag 15 september om 15 uur een kwartier lang het werk neer te leggen. Met die actie, genaamd ‘Operatie 15-15-15’, wil de groepering aandacht vragen voor belastingontduiking. “Want radicale verandering is nodig,” zeggen de organisatoren.

Als motivatie voor het protest verwijst de organisatie naar de impact van de coronacrisis op de openbare diensten. “De impact van het coronavirus op de publieke instellingen toont ook het belang ervan aan. Het is tijd dat de strijd tegen fiscale fraude opnieuw een versnelling hoger schakelt. Radicale verandering is nodig,” zegt het collectief aan La Capitale.

“De strijd tegen belastingontduiking hernemen betekent een minimumomzet van 30 miljard euro per jaar. Met dat geld is het perfect mogelijk om het gat in de begroting te vullen. De rest kan dan gebruikt worden om de openbare diensten beter te financieren.”

Om dat allemaal nog wat meer in de verf te zetten, lanceert het collectief ‘Operatie 15-15-15’. Daarmee wordt opgeroepen om morgen, op dinsdag 15 september, om 15 uur 15 minuten lang het werk neer te leggen.

Van die ‘daad van burgerlijke ongehoorzaamheid’ wil de groepering een maandelijkse afspraak maken, totdat er ‘een concreet resultaat is bereikt’. Deze methode werd eerder al gehanteerd bij het protest tegen de vrije handelsverdragen CETA en TTIP. Mensen die niet aan het werk zijn kunnen volgens de organisatie ook hun stem laten horen door bijvoorbeeld op een geweldloze manier een kruispunt te bezetten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?