Acties lijken onvermijdelijk bij Brussels Airlines na 'dovemansgesprek'

© PhotoNews
| Brussels Airlines staat, door toedoen van de coronacrisis, opnieuw voor een donkere toekomst.
Updated: 26-08-2021 - 06:52

Nieuw overleg bij Brussels Airlines over de werkdruk van het cabinepersoneel is woensdag op niets uitgedraaid. Daarmee lijken nieuwe acties bij de luchtvaartmaatschappij onvermijdelijk, mogelijk volgende week. Maar een staking is niet aan de orde: de vakbonden herhalen dat ze de reizigers niet willen treffen.

De bonden bij Brussels Airlines dienden maandag een stakingsaanzegging in, nadat een verzoeningspoging over de werkdruk van het cabinepersoneel mislukt was. Woensdag volgde er nog een overlegronde, maar ook die leverde niet veel resultaat op. "De standpunten lagen te ver uit elkaar om tot een akkoord te komen", aldus Tim Roelandt van de liberale vakbond ACLVB.

Dovemansgesprek

Volgens hem deden de bonden verschillende voorstellen rond de rusttijden en de planning, maar "kan of wil het management daar niet aan tegemoetkomen". Paul Buekenhout van de christelijke vakbond ACV Puls heeft het zelfs over een dovemansgesprek. "We hadden gehoopt minstens een beetje vooruit te gaan, maar we bewegen geen meter."

De vakbonden zullen de komende dagen hun achterban informeren. Maar de kans is groot dat het na een pamflettenactie en een stiptheidsactie eerder, tot nieuwe acties komt. Het zullen vermoedelijk "creatieve acties" zijn, om "visibiliteit te creëren", klinkt het. Het is niet de bedoeling over te gaan tot staking. De bonden klagen de volgens hen te hoge werkdruk voor het cabinepersoneel al enkele weken aan.

Uitdagende weken

De directie kondigde al een aantal maatregelen aan, maar die zijn volgens de bonden niet structureel genoeg. Het bedrijf bevestigt dat het overleg woensdag geen akkoord heeft opgeleverd en betreurt dat. Brussels Airlines wijst op de uitdagende omstandigheden van de voorbije weken. "Tijdens de zomerpiek is het aantal vluchten in slechts enkele weken tijd gestegen van een extreem laag niveau tot bijna volledige capaciteit."

Het management zegt open te blijven staan voor dialoog en zegt zich te blijven inzetten voor de uitwerking en uitvoering van maatregelen om de werklast van het cabinepersoneel te verlichten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?