Actiris op matje geroepen voor parodie op Macron

© Actiris

"Fransmannen, druk op de knop en steek over om een job te vinden", stond er te lezen in een promofilmpje van gewestelijke arbeidsagentschap Actiris, als parodie op de polemische uitspraak van Frans president Macron. "Is het acceptabel dat een overheidsinstelling een buitenlands staatshoofd uitlacht", vroeg Brussels parlementslid Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) aan bevoegd minister Gosuin (Défi).

Het incident gaat terug tot september dit jaar, toen de Brusselse dienst voor tewerkstelling Actiris een filmpje postte tijdens de Week van de Mobiliteit. Daarin kwam het volgende zinnetje aan bod: "Fransmannen, druk op de knop en steek over om een job te vinden."

Het ging om een ironische verwijzing naar een polemische uitlating van Frans president Emmanuel Macron, die deze boodschap meegaf aan een werkloze tuinier. Het filmpje van Actiris is inmiddels verwijderd, weet La Libre Belgique.

Brussels parlementslid Gaëtan Van Goidsenhoven vond het filmpje allesbehalve grappig en interpelleerde Brussels minister van Werk Didier Gosuin daarover. "Volgens de Actiris-woordvoerder ging het om een filmpje dat een zachte mobiliteit moest promoten", klonk het, "maar is het acceptabel dat een overheidsinstelling een buitenlands staatshoofd uitlacht?"

"Toen ik het filmpje zag, heb ik de Actirisdirecteur meteen gecontacteerd", antwoordde Gosuin. "Die heeft aan de communicatiedienst van Actiris gevraagd dat ze dit soort 'grapjes' niet meer uitvoeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?